Houdbaarheid zonnebrandcrème: hoe weet je of zonnebrand nog goed is?

Kan zonnebrandcrème bederven?

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kan ik de zonnebrandcrème die ik van vorig jaar heb staan nog gebruiken of kan deze bederven?

Zonnen is gezond, want van zonlicht krijg je energie en het verbetert je humeur. Maar je moet je natuurlijk wel insmeren met zonnebrandmiddel voordat je de zon in gaat. En dat kun je prima doen met een fles van een jaar geleden die je nog in de kast hebt staan.

Houdbaarheid zonnebrandcrème

Zonnebrandmiddelen zijn, net als alle cosmetica, beperkt houdbaar, maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat het niet meer werkt en dat je het niet meer kan gebruiken. Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat zonnebrandmiddelen een jaar later nog even hoge UVA- en UVB-bescherming bieden.

Je kunt op de verpakking vinden hoe lang een product houdbaar is. Op alle verpakkingen staat namelijk een pictogram dat een open potje voorstelt en een cijfer gevolgd door de letter m. Dat cijfer staat voor de periode waarbinnen de cosmetica bij voorkeur gebruikt wordt als het product eenmaal is geopend. De m staat voor 'maand'. Staat er bijvoorbeeld 12? Dan is het product 12 maanden na opening houdbaar.

Vieze geur

Belangrijk is wel dat je ervoor zorgt dat een product niet vies wordt. Gooi het weg als het zonnebrandmiddel vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden.

Duurder beter?

Wist je trouwens dat het ook helemaal niet uit maakt of je goedkope of duurdere zonnebrandmiddelen koopt? Ook dat heeft de Consumentenbond getest.

Bewaren

Je kunt zonnebrandcrème lang goed houden met de volgende tips:

  • Bewaar zonnebrandmiddel gesloten in de schaduw.
  • Bewaar het middel niet in de auto, waar grote temperatuurschommelingen zijn en het heel heet kan worden.
  • Bewaar het zonnebandmiddel thuis op kamertemperatuur. Dus niet in de koelkast.
  • Bewaar het middel op een donkere, niet vochtige plaats. Dus niet in de badkamer of in het raamkozijn.
Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond