De kwetsbare babyhuid

Nog niet helemaal af

Getty Images

Niets zo zacht als een babyhuidje. Helaas is dat babyvelletje ook erg kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Want hoewel de opbouw hetzelfde is als die van de volwassen huid, is een babyhuid nog niet helemaal af. Hoe zit dat precies?

De aanleg van de babyhuid is hetzelfde als die van een volwassene, maar de huid is nog niet helemaal ontwikkeld. De babyhuid is dunner, de beschermende zuurlaag nog onderontwikkeld en de opperhuid is nog niet helemaal gesloten, waardoor ze droog en gevoelig kan zijn. Pas rond het vierde levensjaar is de opperhuid volledig ontwikkeld.[ITEMADVERTORIAL]

Grootste orgaan

De huid is het grootste orgaan dat we hebben. En ons vel speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen onder andere weersinvloeden en de hitte van de centrale verwarming, maar ook bij bijvoorbeeld de regulering van de lichaamstemperatuur. De huid voorkomt dat we teveel vocht verliezen en maakt stoffen aan die belangrijk zijn voor ons lichaam.

De lagen

De huid bestaat uit een aantal verschillende lagen die in drie globale lagen kunnen worden ingedeeld. Het meest oppervlakkig ligt de epidermis, de opperhuid. Daaronder ligt de dermis, de lederhuid, met daaronder weer het subcutis.

Hoornlaag

De opperhuid bestaat weer uit meerdere lagen. De buitenste huidlaag wordt hoornlaag of stratum coroneum genoemd en bestaat uit dode huidcellen. Deze huidlaag wordt – samen met het vetlaagje er bovenop -  vaak vergeleken met een bakstenen muur. Ze bestaat uit huidvetten (lipiden) die de hoorncellen bij elkaar houden, zoals cement een muur bijeen houdt.

Huidvet

Bovenop de hoornlaag, vind je dus een dun laagje vet, de bovengenoemde lipiden. Dit natuurlijke huidvet zorgt ervoor dat de dode huidcellen in de hoornlaag bij elkaar gehouden worden. Als dit vetlaagje te dun wordt, is de juiste vochtbalans in de huid snel verdwenen omdat water het vel gemakkelijker kan penetreren. Dan droogt de huid uit. Het is dus belangrijk deze laag op peil te houden.

De basale laag

De onderste laag van de opperhuid is de stratum basale, ofwel de basale laag. De cellen van de onderste laag zitten direct op het basale membraan dat de opperhuid scheidt van de lederhuid. Hier worden voortdurend nieuwe cellen van de opperhuid gevormd. Deze cellen vermeerderen zich door deling. Daarna bewegen ze zich naar de boven gelegen huidlagen, waar ze zich verder ontwikkelen.

Tussen de hoornlaag en de basale laag liggen nog een tweetal andere huidlagen: de korrellaag (stratum granulosum) en de stekelcellenlaag (stratum spinosum).  Als de opperhuid in goede conditie is, voelt ze soepel aan en is de beschermfunctie optimaal.

Dermis en subcutis

De lederhuid, oftewel de dermis, geeft de huid zijn stevigheid. Deze laag bestaat uit dicht bindweefsel, verdeeld over twee lagen. In de dermis komen ook talg- en zweetklieren, haarwortels, bloedvaten en zenuwen voor. De laatste huidlaag is de subcutis, die voornamelijk gebruikt wordt voor vetopslag.

Babyhuid droger en gevoeliger

Doordat de opperhuid nog niet gesloten is, de babyhuid dunner is en minder vet produceert dan de volwassen huid en de beschermende zuurlaag nog niet op peil is, is de beschermende functie nog niet optimaal. Hierdoor droogt de babyhuid sneller uit, en is zij gevoeliger voor irritaties van buitenaf. Denk hierbij aan:

• Intensief contact met water
• Schoonmaakmiddelen en wasmiddelen
Parfum in verzorgende producten
• Droge, koude lucht
• Te warme lucht
• Infecties en schimmels

Daarnaast kunnen ook bij baby’s andere factoren de huid beïnvloeden. Stress bijvoorbeeld; of een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen.

Temperatuur

Overigens zijn ook de zweetklieren van baby’s nog niet volledig ontwikkeld. Dit betekent dat zij hun eigen temperatuur slecht kunnen regelen.

Om de babyhuid te beschermen tegen irriterende stoffen, eczeem en infecties is het belangrijk om de huid goed in te smeren met een daarvoor bestemde olie of lotion.

 

Auteur