'Zon stopt verspreiding waterpokken'

Getty Images

BAARN - Of je de waterpokken krijgt, hangt onder andere af van waar je woont. Blootstelling aan zonlicht kan de verspreiding van deze kinderziekte belemmeren.

Phil Rice van de University of London onderzocht gegevens van 25 eerdere studies. Hij combineerde het aantal gevallen van waterpokken met klimatologische data. Rice ontdekte dat de waterpokken minder vaak voorkomt in gebieden met veel zon en dus UV-straling.

Virussen
Zonlicht kan virussen op de huid uitschakelen, waardoor het lastiger is om het virus door te geven. Het virus dat waterpokken veroorzaakt geef je door via hoesten, niezen en vooral via de kenmerkende huiduitslag. Deze theorie zou dan ook verklaren waarom in tropische landen minder gevallen van waterpokken zijn en bij ons kinderen vooral de waterpokken krijgen in de donkere seizoenen.

Andere factoren
Volgens andere experts spelen er meer factoren een rol dan alleen het zonlicht, zoals temperatuur, vochtigheidsgraad en leefomstandigheden. "Ook andere dingen kunnen meespelen, zoals warmte, vochtigheid en sociale factoren, zoals overbevolking. Het is best mogelijk dat UV-straling een effect heeft, maar we hebben nog geen overtuigend bewijs.", licht Judy Breuer van University College London toe.

Bron 
  • BBC