Een miskraam

Als je zwangerschap misloopt

Getty Images

Als je zwanger bent wil je er eigenlijk niet aan denken, maar helaas komt het regelmatig voor: een miskraam. Zo'n 10 tot 20 procent van de ontdekte zwangerschappen eindigt in een miskraam. De meeste miskramen vinden plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Een miskraam begint vaak met bloedverlies, krampen, buik- en/of rugpijn. Deze klachten zijn vergelijkbaar met menstruatieklachten. Nu hoeft dit niet meteen te betekenen dat je een miskraam hebt, het zou bijvoorbeeld ook een innestelingsbloeding kunnen zijn.

In de helft van de gevallen van vaginaal bloedverlies in het eerste trimester is er sprake van een miskraam. Heb je bloedverlies, maar ook nog steeds specifieke zangerschapsklachten, zoals bijvoorbeeld gevoelige borsten of misselijkheid? Dan zijn dat goede tekenen dat de zwangerschap, ondanks het bloedverlies, toch goed verloopt.

Wat doen bij bloedverlies?

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet in paniek te raken. Als je bloedverlies hebt, kun je het beste je verloskundige of je huisarts bellen. 

Waarschijnlijk kun je niet meer doen dan afwachten. Als het een innestelingsbloeding is, dan zal het bloedverlies minder worden of snel helemaal stoppen. Als het bloedverlies en de krampen heviger worden, is de kans groot dat je echt een miskraam hebt.

Om goed te kunnen bepalen of je een miskraam hebt gehad en of de hele vrucht uit je baarmoeder is gekomen, kun je het beste het bloedverlies opvangen met bijvoorbeeld een vergiet. De verloskundige zal aan de hand daarvan kunnen bepalen of de miskraam compleet is of niet.

Curettage

Als de miskraam compleet is, zal je menstruatiecyclus vanzelf weer op gang komen. Het kan ook voorkomen dat een miskraam incompleet is en dat de bloeding niet stopt. Aan de hand van een echo zal dan bepaald worden of er een curettage plaats zal moeten vinden.

Een curettage is een kleine ingreep, waarbij de baarmoeder via de vagina en de baarmoedermond wordt schoongemaakt. Na een curettage zal de bloeding binnen enkele dagen stoppen.

In de meeste gevallen zijn vrouwen na een miskraam lichamelijk snel weer hersteld. Het emotionele herstel duurt vaak langer. Het is belangrijk om de tijd te nemen om een miskraam goed te verwerken. Praat erover met je partner en geef het samen een plaatsje.

Auteur