Baby met verschillende oren en ooievaarsbeet

Getty Images

Mijn dochter van 7 maanden heeft oortjes die verschillen qua grootte en vorm. Worden ze vanzelf hetzelfde? En heeft het misschien te maken met haar voorkeurshouding? Dan zouden wij hier beter op kunnen letten en de groei wellicht kunnen bevorderen?

Een andere uiterlijke bijzonderheid is een ooievaarsbeet op haar voorhoofd. Wat is daarvan de oorzaak? Dit komt bijvoorbeeld ook voor bij een syndroom genaamd Rubinstein-Taybi, dus ik was benieuwd of een ooievaarsbeet op het voorhoofd een onderliggende oorzaak heeft en of dit vaak samengaat met een bepaald ziektebeeld.

Rianne

Herman van Tinteren

Er is in de vorm en grootte van oren een grote variatie onder de bevolking. Het is mogelijk dat een oortje wat kleiner is, maar misschien is de andere wel wat groter. Er bestaan geen standaarden voor de afmetingen, dus dat helpt ons ook niet verder. Wel belangrijk is het of de vorm wel overeenstemt met een normaal oor. Dat wil zeggen of de rand normaal is en of het kraakbeen een normale vorm aan het oor geeft. Ik neem aan dat dit wel het geval is omdat bij een echt afwijkend oortje de consultatiebureauarts dit wel zou hebben opgemerkt.

Weliswaar zijn er veel syndromen waarbij er ook afwijkingen voorkomen aan het oor, maar de vaststelling om welk syndroom het dan gaat, kan meestal niet direct worden vastgesteld. Door op het oor te liggen gaat het soms wel enige tijd afstaan, maar het is niet nodig hierop maatregelen te treffen.

Een ooievaarsbeet komt bij zeer, zeer veel blanke kinderen voor. Waarom die er zit is een raadsel. Een ooievaarsbeet komt behalve bij het voorhoofd ook aan het achterhoofd voor, ter hoogte van de haargrens. Ze verdwijnen vrijwel altijd in de peuterleeftijd.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.