'Bij zwangerschap liever geen antidepressiva'

Getty Images

UTRECHT - Het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap kan het ongeboren kind beïnvloeden. Dit blijkt uit onderzoek van ziekenhuisapotheker Tessa Ververs van het UMC Utrecht.

Ververs ontdekte dat baby's van zwangere vrouwen die antidepressiva slikken beweeglijker zijn in de baarmoeder en tijdens hun eerste levensjaar vaker bij de huisarts komen. Van de zwangere vrouwen gebruikt bijna 2 procent antidepressiva.

Alternatieven
De ziekenhuisapotheker wil vrouwen met een ernstige depressie of complexe problematiek het gebruik van antidepressiva niet afraden. "Maar bij milde vormen van depressie zouden artsen alternatieven voor medicijnen moeten overwegen. En als het toch niet zonder antidepressiva kan, dan bij voorkeur in een zo laag mogelijke dosis."

Onderzoek
Voor haar onderzoek onderzocht Ververs via echoscopie het slaap/waakritme van baby's in de baarmoeder. Aan het onderzoek namen 96 vrouwen deel die tijdens de hele zwangerschap antidepressiva gebruikten, 37 vrouwen die het gebruik staakten tijdens de zwangerschap, en 130 gezonde zwangeren. Ook analyseerde ze 40.000 zwangerschappen.

Bij vrouwen die een lage doses antidepressiva gebruikten, was geen verschil zichtbaar tijdens controles. Maar bij zwangeren die gemiddelde en hogere doses gebruikten blijken baby's beweeglijker te zijn. Hoe hoger de dosis, hoe beweeglijker de foetus tijdens de slaap, wanneer de foetus normaal gesproken stil ligt.

Het is onbekend of de extra beweeglijkheid van de baby in de baarmoeder gevolgen heeft op latere leeftijd. "Je kunt niet zeggen dat er niets gebeurt bij het gebruik van antidepressiva en dat ze absoluut veilig zijn."

De onderzoekster pleit voor meer onderzoek naar het effect van medicijnen gedurende de zwangerschap en op het ongeboren kind.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht