De baby is er

Nog een beetje onwennig...

Getty Images

Negen maanden heb je hem of haar liefdevol in je buik gedragen. Je hebt een mooie naam uitgekozen, kleertjes klaargelegd, de babykamer ingericht. Dan begint de bevalling en een paar uur later staat de wereld op zijn kop. Opeens maakt er een kleintje deel uit van je leven. En dan?

De periode van zes weken na de bevalling wordt de 'kraamtijd' genoemd. In deze tijd mag je vooral genieten van de baby en bezoek ontvangen. De verloskundige komt nog een paar keer langs om te controleren of het goed gaat met jou en de baby. De kraamtijd is bedoeld om te herstellen van de bevalling en om kennis te maken met je kindje en alles wat daarbij hoort.

Baby verzorgen
In je eigen tempo leer je je baby verzorgen. De eerste dagen krijg je hulp van de kraamverzorgster, daarna moet je het zelf doen. Maar als het om de een of andere reden nog niet helemaal lekker loopt, dan kun je met de kraamverzorgster extra hulp proberen te regelen. Misschien zijn er mogelijkheden om de zorg te verlengen, bijvoorbeeld in de vorm van gezinshulp.

Nieuwe indrukken
Als de baby bij de verloskundige is om te kijken of alles in orde is, wordt de moeder niet vergeten. Je wordt verzorgd en gewassen en dan is het tijd om samen bij te komen van de bevalling. Alle moeilijke momenten van de afgelopen uren zijn snel vergeten als je dat hummeltje in je armen hebt. Ondanks de grote inspanning, denken moeders - en vaders! - nog lang niet aan slapen.

De eerste uren na de bevalling zijn moeder en kind vaak energiek en klaarwakker. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid adrenaline die nog door je bloed stroomt. De baby leert tijdens deze uren voor het eerst zijn of haar moeder écht kennen. Het kind krijgt veel indrukken te verwerken: de blik in je ogen, de klank van je stem en je lichaamsgeur.

Iedere moeder kan anders reageren op het kleintje. De één herkent meteen allerlei dingen: het neusje van papa, de ogen van mama. Maar je kunt je ook heel onwennig voelen. Ineens ben je verantwoordelijk voor een hulpeloos wezentje.

Vooral bij het eerste kind kan dit je best onzeker maken. Wees niet teleurgesteld in jezelf: heel veel vrouwen hebben last van onzekerheid. Als je je baby zoveel mogelijk bij je houdt, ontstaat er vanzelf een band tussen jullie.

Auteur