Fijnstof verhoogt risico op lichtere baby

Getty Images

Vrouwen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan fijnstof hebben een hogere kans op een baby met een laag geboortegewicht. Dat blijkt uit een grote studie van onder andere de Universiteit Utrecht.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het vakblad The Lancet Respiratory Medicine.

Fijnstof
Bij elke stijging van vijf microgram per kubieke meter aan fijnstof neemt het risico op een baby met een laag geboortegewicht (minder dan 2.500 g) met 18 procent toe, blijkt uit het onderzoek. Dit verband geldt ook voor concentraties ver onder de jaarlijkse luchtkwaliteitsnorm van de EU van 25 microgram per kubieke meter.

Ook verhoogt fijnstof de kans op een baby met een kleinere hoofdomtrek. Dit laatste zou mogelijk de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden. Voor het onderzoek werd de hoeveelheid fijnstof gemeten in huizen van 74.000 zwangere vrouwen uit twaalf Europese landen. Er werd rekening gehouden met andere risicofactoren als roken, leeftijd, gewicht en opleiding van de moeder.

Luchtkwaliteit verbeteren
Volgens de onderzoekers is het aantal baby’s met een laag geboortegewicht substantieel te verminderen door luchtvervuiling terug te dringen. "Veel zwangere vrouwen in de wereld leven in gebieden met vergelijkbare of zelfs hogere concentraties luchtverontreiniging dan wij onderzochten", aldus Ulrike Gehring, een van de hoofdonderzoekers. "Dit is een duidelijke boodschap aan beleidsmakers om de kwaliteit van de lucht, die we allemaal inademen, te verbeteren".

Auteur 
Bron 
  • Universiteit Utrecht