Foetaal alcoholsyndroom

Getty Images
 
Tijdens de zwangerschap ontvangt de vrucht via de placenta alle voedingsstoffen die hij nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Als een aanstaande moeder tijdens de zwangerschap alcohol (ethanol) drinkt, komt die via haar bloed via de placenta in de vrucht terecht. Dan loopt het kind het risico op een Foetaal Alcoholsyndroom, of FAS. 
 
De manier waarop alcohol de normale ontwikkeling van de vrucht beïnvloedt en kan remmen en de vraag hoeveel alcohol zonder risico op een FAS genuttigd kan worden, zijn nog steeds grotendeels onbekend. 
 
Vermoed wordt dat de zich ontwikkelende hersenen van het kind zeer gevoelig zijn voor alcohol. Bij een normale neurotransmissie geven neuronen stoffen af die zich binden aan receptoren op andere neuronen en op die manier een signaal doorgeven. Ethanol kan bepaalde receptoren in de hersenen van het kind blokkeren, waardoor zenuwweefsel beschadigd wordt. 
 
Een andere theorie luidt dat ethanol bloedvaten in de navelstreng vernauwt, waardoor de bloedtoevoer naar de vrucht gehinderd wordt en dus ook de aanvoer van voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei. FAS kan levenslange geestelijke en fysieke afwijkingen veroorzaken. 
 
Tot de kenmerken van FAS behoren:
 
- Laag geboortegewicht
- Afwijkingen aan het gezicht
- Kleine hoofdomvang
- Niet of slecht werkende organen
- Gedragsproblemen
- Geestelijke achterstand
- Trage groei en een slechte coördinatie
 
Er bestaat geen veilige hoeveelheid alcohol die tijdens de zwangerschap gedronken kan worden. Zwangere vrouwen kunnen beter helemaal niet drinken of medische hulp inroepen als ze met vragen zitten.
Auteur