'Test zwangeren op psychische problemen'

Zwanger
Getty Images

Door zwangere vrouwen standaard te screenen op psychische problemen, kunnen langetermijnproblemen voor moeder én kind worden voorkomen. Een nieuw screen- en adviesinstrument biedt uitkomst. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Een kwart van alle zwangere vrouwen in Nederland heeft last van één of meerdere psychische of daaraan gerelateerde problemen. Bijvoorbeeld depressie, angststoornissen of psychosen, of problemen op psychosociaal gebied zoals relatieproblemen, mishandeling of financiële zorgen. Minder dan de helft van deze vrouwen komt bij een hulpverlener terecht. Deze problemen kunnen grote gevolgen hebben voor het kind.

Online vragenlijst

Onderzoekster Chantal Quispel van het Erasmus onderzocht het digitale Mind2Care screen- en adviesinstrument. Hiermee kunnen zwangeren zichzelf testen voorafgaand aan de controle bij de verloskundige of gynaecoloog. Ze vullen online een vragenlijst in en krijgen direct een behandeladvies in beeld. Dit bespreken zij met de verloskundige of gynaecoloog die hen dankzij de tool voor extra begeleiding kan doorverwijzen naar een maatschappelijk werker, GGD-instelling of psychiater.

Aan het onderzoek deden 2300 zwangeren uit verschillende regio’s in Nederland mee. De promovenda vergeleek de resultaten van het instrument met de uitkomsten van gesprekken met een deel van de zwangeren. Daaruit blijkt dat vrouwen eerder geneigd zijn om psychische klachten via de tool te uiten dan persoonlijk aan een hulpverlener.

Praktische aanvulling

Quispel: "Het screen- en adviesinstrument is betrouwbaar en een praktische aanvulling op de huidige zorg. Alle zwangere vrouwen worden standaard getest op hiv, maar nog niet op psychische of psychosociale problemen. Door deze problemen op tijd te signaleren en de vrouw de juiste zorg te bieden, kunnen langetermijnproblemen voor moeder en kind worden voorkomen."

Bron 
  • Erasmus MC