Zwanger? Pas op met medicijnen!

Zorg voor de foetus

Zwanger
Getty Images

Al voor de geboorte wil je zo goed mogelijk voor je kind zorgen - maar ook voor jezelf. Het is belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Let als zwangere vrouw ook extra goed op medicijngebruik. Dan komen jij en de baby de zwangerschap goed door.

Tijdens de zwangerschap verandert er van alles in een vrouwenlichaam. Heel belangrijk is dat zowel moeder als kind de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar gezond eten alleen is niet genoeg.

Foliumzuur

In de allereerste weken van de zwangerschap heeft de baby veel vitamine B11 nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Een andere naam voor deze vitamine is foliumzuur. Bij een gebrek aan foliumzuur bestaat het risico dat de baby geboren wordt met een open ruggetje.

Normaal gesproken krijgen we voldoende foliumzuur binnen door het eten van groene groentes. Tijdens de zwangerschap is dat echter niet genoeg. De overheid adviseert zwangere vrouwen dan ook om tijdens de eerste maanden van de zwangerschap dagelijks ten minste 0,4 milligram foliumzuur te slikken. Juist omdat foliumzuur in de eerste weken van de zwangerschap zo belangrijk is, kun je het beste al beginnen met slikken vóór je zwanger raakt.

Multivitamines

Juist tijdens de zwangerschap heb je een topconditie nodig. Het is nog belangrijker dan anders om gezond en gevarieerd te eten. Je lichaam heeft extra behoefte aan bepaalde vitamines, waaronder vitamine C en D.

Voor vrouwen die er niet altijd aan toe komen gezond te eten, zijn er speciale multivitaminepreparaten voor de zwangere vrouw. Behalve vitamines zitten hier ook andere belangrijke stoffen in, zoals calcium, ijzer én de juiste hoeveelheid foliumzuur. Vitamine A (retinol) is een belangrijke voedingsstof, ook tijdens de zwangerschap. Maar een te hoge dosis vitamine A kan tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor het kind. Lever en leverproducten kunnen grote hoeveelheden vitamine A bevatten. Het eten hiervan wordt daarom afgeraden.

Kwaaltjes, maar geen medicijn?

Sommige vrouwen voelen zich tijdens de zwangerschap beter dan ooit. Helaas komen typische zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid, zware benen, obstipatie, brandend maagzuur en striae regelmatig voor. Hoe ga je hiermee om?

Ochtendmisselijkheid ontstaat omdat de verhouding van hormonen in je lichaam verandert. Probeer een licht ontbijt op bed te nemen, bijvoorbeeld een kopje thee met een beschuitje. Blijf even liggen tot de ergste misselijkheid gezakt is en sta rustig op.

Het is beter ook de rest van de dag alleen kleine maaltijden te gebruiken en vet of sterk gekruid eten te vermijden. Voldoende rust nemen kan helpen om misselijkheid te voorkomen.

Zware benen

Je lichaam zorgt voor het verslappen van de baarmoederwand, om je kindje de ruimte te geven. Helaas verslapt daarbij ook de wand van je aderen, waardoor de doorbloeding van je benen vermindert. En dat terwijl je lichaam juist extra bloed aanmaakt. Het gevolg: zware benen, vooral bij mensen die veel stilstaan of zittend werk verrichten. Probeer je houding regelmatig te veranderen en zorg dat je niet de hele dag hoeft te staan. Leg 's nachts een kussen onder het voeteneinde van je matras en leg overdag je benen eens omhoog. De doorbloeding kan worden bevorderd door de benen te masseren. Het gebruik van een speciale crème of een massagepanty kan hierbij helpen.

Maag- en darmproblemen

Aan het einde van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van brandend maagzuur. De spier die de maag afsluit is slapper geworden. Vooral bij bukken en plat liggen kan daardoor maagzuur terugstromen in de slokdarm. Een beproefd huismiddel is het eten van amandelen.

Wanneer dit niet helpt, zijn er bij de drogist diverse zelfzorgmiddelen te krijgen die verlichting bieden. Kijk wel op de bijsluiter welke middelen geschikt zijn om tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Darmen gaan tijdens de zwangerschap trager werken. Een opgeblazen gevoel en verstopping zijn het gevolg. Je kunt beter geen gewone laxeermiddelen gebruiken. Verse of gedroogde pruimen en zemelen vormen een verstandig alternatief.

Door vaak kleine hoeveelheden vezelrijke voeding te eten, blijven de darmen actief. Daarnaast kan het helpen om veel te drinken en in beweging te blijven.

Striae

Door de toenemende omvang van borsten en buik, komt er veel spanning op de huid te staan. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan in de elastische vezels van de huid. Dit heet striae, ofwel zwangerschapsstriemen.

Zijn ze er eenmaal, dan is niets meer aan te doen. Voorkomen is het proberen waard. Probeer op je lichaamshouding te letten, draag ondersteunende lingerie en houd de huid soepel met amandelolie of speciale crèmes.

Wees voorzichtig

Voor alle zwangere vrouwen geldt: wees voorzichtig met medicijnen. Dat geldt ook voor natuurlijke of homeopathische geneesmiddelen. Het predikaat 'natuurlijk' is niet hetzelfde als 'veilig'! Ook medicinale kruiden, zoals ginseng, kunnen schadelijk zijn. 

Geneesmiddelen worden opgenomen in het bloed en bereiken zo ook het kind. Er zijn maar weinig geneesmiddelen waarvan we zeker weten dat ze absoluut veilig zijn tijdens de zwangerschap. 

Vragen over geneesmiddelen? Ga naar: www.apotheek.nl

Auteur