Zwangerschapsmasker

Oppassen met de zon

Getty Images

De zon schijnt uitbundig en je wilt niets liever dan een middagje bruinbakken in de tuin of op het strand. Heerlijk! Toch kun je maar beter oppassen met de zon als je zwanger bent. Want je kunt er een zwangerschapsmasker van krijgen: ontsierende bruine vlekken in je gezicht.

De zwangerschapshormonen gieren door je lijf, er verandert van alles in je lichaam. En dat merk je op heel veel manieren. Aan je huid bijvoorbeeld. Die kan droger worden of juist veel vetter. Je kunt last van striae (zwangerschapsstriemen) krijgen. En waarschijnlijk word je nu een stuk sneller bruin.

Aanmaak van pigment
Dat laatste heeft alles te maken met de verhoogde aanmaak van pigment als je in verwachting bent. Veel vrouwen krijgen daardoor donkerdere tepels, een verticale streep over hun buik en meer sproeten. Het extra pigment kan helaas ook voor donkere verkleuringen in het gezicht zorgen: een zwangerschapsmasker.

Een zwangerschapsmasker wordt ook wel melasma of chloasma genoemd. Het gaat om pigmentvlekken die meestal verschijnen op je voorhoofd, wangen, bovenlip, kin of nek. Geleidelijk aan, en allemaal onder invloed van de zwangerschapshormonen.

Ook al heet het een zwangerschapsmasker, niet alleen aanstaande moeders hebben er last van. Zo lopen ook pilgebruiksters een verhoogd risico op deze pigmentstoornis en kunnen zelfs mannen melasma krijgen.

Ongeveer 70 procent van alle vrouwen is gevoelig voor de kwaal. Meestal duiken tussen de vierde en zesde maand van de zwangerschap de eerste plekken op. Bij donkere vrouwen zijn de vlekken vaak wat lichter dan de huid zelf.

Hoe kun je het voorkomen?
Eigenlijk is er maar één belangrijk advies om een zwangerschapsmasker te voorkomen: blijf zoveel mogelijk uit de zon. Tijdens je zwangerschap en in de eerste drie maanden erna. Niet bepaald de raad die je wilt horen waarschijnlijk, als het buiten geweldig weer is.

Geen probleem, je kunt best van de zon genieten. Maar zet dan wel een hoed of pet op. En smeer een sunblock of zonnecrème met een hoge beschermingsfactor op je gezicht. Vergeet niet om die behandeling af en toe te herhalen!

Toch verkleuringen?
Ontdek je op een dag toch verkleuringen in de spiegel? Dan hoef je niet meteen in paniek te raken. Het is goed om te weten dat deze pigmentstoornis volkomen onschuldig is. En om je verder gerust te stellen: bij de meeste vrouwen verdwijnen de vlekken een paar maanden na de bevalling. Dan komen de hormonen immers weer tot rust.

In de tussentijd kun je bijvoorbeeld camouflerende make-up gebruiken. Zo vallen de verkleuringen in ieder geval minder op. Er bestaan speciale cosmeticaproducten voor dit soort vlekken. De zon zal de plekken alleen maar donkerder maken. Daarom is het beter om direct zonlicht te vermijden.

Hoe kun je het behandelen?
Als het zwangerschapsmasker na de bevalling niet wegtrekt, baal je daar misschien behoorlijk van. Je vindt het gewoon niet mooi of wordt er onzeker van. Je kunt dan altijd overleggen met een arts, want er zijn verschillende behandelmethodes.

Zo bestaan er crèmes met hydrochinon die de huid bleken. Die helpen tijdelijk; de pigmentvlekken verdwijnen wel, maar komen op een gegeven moment weer terug. Je kunt de verkleuringen dan opnieuw met de crème behandelen. Hydrochinoncrème is alleen verkrijgbaar op recept.

Het is trouwens wel oppassen met dit goedje, want het blekende effect kan te ver doorslaan. Overgevoeligheidsreacties komen ook regelmatig voor. Kortom: doe niks zonder nauw overleg met je arts.

Een zwangerschapsmasker is verder te behandelen met lasertherapie. Bij veel vrouwen werkt dat prima, maar helaas kunnen de pigmentvlekken – net als bij de crèmes – toch weer terugkomen.

En daarna?
Als je merkt dat je aanleg hebt voor melasma, blijft het oppassen geblazen met de zon. Beter voorkomen dan genezen, zullen we maar zeggen. Je loopt een grote kans op herhaling bij een eventuele volgende zwangerschap. Vaak zijn de vlekken dan donderder dan de eerste keer.

Omdat ook de pil pigmentproblemen kan veroorzaken, is het handig om hierover eens te overleggen met je huisarts. Een pil op basis van oestrogeen is af te raden als je last hebt (gehad) van vervelende verkleuringen in je gezicht.

En tot slot: parfums kunnen onder invloed van zonlicht voor donkere vlekken op je huid zorgen. Dus laat een lekker geurtje maar even achterwege als je de zon in gaat.