Aambeien behandelen

Wat te doen bij aambeien?

Getty Images

Als je last hebt van aambeien, wil je zo snel mogelijk verlost worden van deze pijnlijke uitstulpingen. Bij beginnende aambeien kan een aanpassing van je eet- en stoelganggewoonten al helpen. Ook zijn er allerlei middelen die pijn en jeuk verzachten. Zijn ze groter, dan is behandeling door een specialist noodzakelijk.

Je kunt zelf je klachten verminderen door de oorzaak van je aambeien aan te pakken. Pas je voeding- en stoelganggewoontes aan, zodat je verstopping en een te hoge druk op de anus voorkomt. Ga meteen naar de wc als je moet en probeer niet te hard en te lang te persen. Beweeg regelmatig, eet vezelrijk en drink genoeg.

Houd je toch last van obstipatie, dan kun je een middel tegen verstopping gebruiken, zoals psylliumvezels, lactulose of zemelen. Vaak verdwijnen de problemen zo vanzelf.

Aambeienzalf

Tegen de jeuk en het branderige gevoel dat aambeien je bezorgen, zijn bij de drogist en apotheek verschillende zalfjes en zetpillen verkrijgbaar. Je hebt daarvoor geen recept nodig.

Smeersels en zetpillen met lidocaïne verdoven plaatselijk en maken zo de stoelgang minder pijnlijk. Producten met zink werken ook tegen de pijn en stillen bovendien de jeuk. Bovendien zouden ze de aambeien een beetje doen verschrompelen. De huisarts kan daarnaast hydrocortisoncrème voorschrijven, wat ontstekingsremmend en verzachtend werkt.

Afbinden

Helpen leefstijladviezen en crèmes niet, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een specialist die de aambeien verwijdert.

De meest gebruikte methode is het afbinden van de aambei met rubberen elastiekjes, oftewel een rubberbandligatie. De arts bekijkt via een buisje (protoscoop) het laatste deel van de darm en brengt een bandje aan boven het slijmvlies van de aambei. Zo wordt de bloedtoevoer afgesneden, waardoor de aambei verschrompelt en na een paar dagen afsterft.

Deze ingreep vindt poliklinisch plaats. Een verdoving is niet nodig. Omdat het aambeiweefsel zelf gevoelloos is, is het niet pijnlijk. Je kunt nog een paar dagen last hebben van bloedverlies en een vervelend gevoel in je buik of de anus. De afgebonden aambei en het bandje raak je samen met de ontlasting vanzelf kwijt.

Andere methodes

De bloedtoevoer naar de aambeien kan ook worden gestopt door de bloedvaatjes dicht te schroeien met behulp van infrarood licht. Ook dan sterft de aambei af. Een andere optie is dat de arts een irriterende vloeistof in de aambeien spuit, waardoor ze verschrompelen. Alleen bij zeer grote aambeien is een operatie onder narcose nodig waarvoor je in het ziekenhuis wordt opgenomen. Ook als je aambeien hebt die steeds terugkomen, kan een operatie uitkomst bieden. Dit is erg effectief, maar geeft na de behandeling nog wel een aantal dagen flinke pijn.

Bron 
  • AMC
  • WebMD
  • Apotheek.nl