vrijdag, 23 april 2021

Boekrecensie: Anders denken

De valkuilen en verborgen talenten van autisme

Iedereen heeft wel een beeld bij 'de autist', maar klopt dat wel? In het boek 'Anders denken' legt neuropsychologe Marcia Goddard helder uit wat het inhoudt om een autismespectrumstoornis te hebben, wat voor problemen dat met zich mee kan brengen én welke mooie kanten er aan autisme zitten. Ze ziet het niet als een stoornis, maar als een andere manier van denken.
Auteur:
Marcia Goddard
Jaar van uitgave:
2016
Prijs:
€ 20,00
ISBN:
9789000350513
Aantal pagina's:
232

De term 'autisme' wordt aan het begin van de 20e eeuw voor het eerst gebruikt. Marcia Goddard begint Anders Denken met een beschrijving van de de ontdekking van autisme, de verschillende onderzoeken die werden gedaan en welke - voor ons nu nogal extreme - behandelingen er werden geprobeerd, zoals elektroshocks en LSD.

Dé autist bestaat niet

Vervolgens komen we in de 21e eeuw terecht. De neuropsychologe beschrijft aan de hand van aansprekende voorbeelden en onderzoeken allerlei totaal verschillende typen autisten. 'Dé autist' bestaat duidelijk helemaal niet. Geen twee kinderen (of volwassenen) met autisme zijn hetzelfde. Door de mensen met autisme die je tegenkomt in films en televisieseries kan het beeld ontstaan dat autisten sociaal onhandige mannen zijn die op een bepaald gebied heel erg uitblinkten, maar het autismespectrum is veel breder dan dat. Bovendien zijn er ook vrouwen met autisme en kampen zij vaak met heel andere problemen dan mannen.

Verschillen in het brein

Goddard vergelijkt het brein van mensen met autisme met de hersenen van 'gezonde' mensen. Er blijken allerlei verschillen te bestaan in diverse hersenonderdelen en deze verschillen beïnvloeden het gedrag, emoties en voorkeuren. Het is fascinerend om te lezen hoe een piepklein stukje ergens in het brein zo'n grote invloed kan hebben op je beeld van de wereld en de mensen om je heen. Daarna komen wetenschappelijk bewezen behandelingen bij autisme aan bod. Niet dat het te genezen is, maar er zijn wel methoden die het leven van mensen met autisme wat gemakkelijker en aangenamer kunnen maken.

Verfrissende kijk

Marcia bespreekt ook nog vooroordelen over autisme en de voordelen die je vast nog niet kende. Sommige kanten van autisme kunnen van iemand juist een heel waardevolle collega maken bijvoorbeeld. Als diegene maar de juiste werkomgeving en begeleiding weet te vinden. Een verfrissende kijk op autisme die je niet vaak tegenkomt. Het is een interessant boek als je wat meer wilt weten over de verschillende vormen van autisme, wat er in het hoofd van mensen met een autismespectrumstoornis kan omgaan en wat de kwaliteiten van mensen met autisme zijn. Hoewel er veel wetenschappelijke informatie in staat, leest het ook voor de leek lekker weg. Marcia Goddard schrijft vol passie over haar vakgebied.

Marcia Goddard studeerde in 2012 cum laude af in de klinische neuropsychologie aan de Universiteit Leiden. In 2015 promoveerde zij op hersenonderzoek naar autisme. Ze begeleidde kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Inmiddels werkt ze als wetenschapper en ontwikkelt ze trainingen op het gebied van (sociaal) functioneren op de werkvloer.