Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 17 januari 2017

5 vragen aan foodblogger Carlijn Bröring

"De grootste uitdaging in het begin was gevarieerd eten"

Het hebben van een voedselallergie kan lastig zijn. Laat staan als je er twee hebt, zoals Carlijn Bröring van het populaire blog Foodless.nl. Zij maakte van de nood een deugd en deelt het ene na het andere lekkere gluten- en lactosevrije recept op haar site. Op de GezondheidsBeurs beantwoordt ze vragen over voedselallergie en vertelt ze over haar leven. Wij legden vast vijf vragen aan haar voor.

1. Jij zegt: "Niemand hoeft zich door een voedselallergie en/of -intolerantie anders te voelen. Het leven met een intolerantie hoeft niet knettermoeilijk te zijn, je moet alleen even weten waar je moet beginnen". Is dat waarom je je blog bent begonnen?

"Absoluut! Ik heb zelf twee voedselintoleranties dus weet als geen ander hoe het is om het ineens te moeten horen. Daarnaast houd ik van lekker eten en wil ik ook graag appeltaart en bitterballen. Ik laat op mijn blog dan ook zien hoe je die maakt, ook al heb je een gluten- en lactose-intolerantie."

2. Steeds meer mensen bijken een voedselintolerantie te hebben. Merk jij een kentering in het denken? Wordt het bijvoorbeeld al makkelijker om uit eten te gaan met een intolerantie?

"Mensen ontdekken inderdaad steeds vaker dat ze een voedselintolerantie hebben. Fijn aan de ene kant want dat wordt de bekendheid groter, komen er meer producten op de markt en neemt de kennis van mensen toe. Aan de andere kant merk je dat vanwege de trend 'glutenvrij eten' er in restaurants niet zorgvuldig genoeg wordt omgegaan met gluten. Helaas gaat het nog steeds vaker fout dan goed."

3. Je bent zelf intolerant voor gluten en lactose. Was het een opluchting om te weten wat je hebt, ook al maakt het het leven niet meteen makkelijker?

"Ik ben zo’n tien jaar geleden achter mijn lactose-intolerantie gekomen. Ik had namelijk heel erge hooikoorts en veel buikpijnen. Met mijn lactosevrije dieet ging het eigenlijk een stuk beter. Mijn glutenintolerantie weet ik pas vier jaar. Ik kon me nog herinneren dat ik echt 1,5 uur in de supermarkt hebt rondgelopen omdat ik niet meer wist wat ik moest gaan eten. Maar het is absoluut een opluchting als je geen buikpijn meer hebt en je daardoor zoveel beter voelt."

4. Gluten- en lactosevrij leven is niet makkelijk. Zijn er nog producten die je mist?

"Het is zeker niet makkelijk maar het maakt je creatief. De grootste uitdaging in het begin was gevarieerd eten. Toen ik eenmaal producten had gevonden die glutenvrij en lactosevrij waren, bleef ik daar even bij hangen. Gek misschien maar toen wel gemakkelijk. De producten die ik mis? Echt lekkere paprika ribbelchips. Dat lijkt me zo heerlijk. En tiramisu. Dat is echt dubbelop natuurlijk maar dat mis ik echt!"

5. Welke vragen van lezers komen het meeste terug?

"Ik merk dat de lezers het meeste moeite hebben met hun lunch en ontbijt. Dat ze even kwijt zijn wat ze moeten eten. Daarnaast merk ik dat de lezers waarvan hun zoon of dochter een intolerantie heeft het ook heel lastig vinden om alle veranderingen door te voeren in huis. Gelukkig kan ik ze helpen en hen de goeie kant op wijzen."

Carlijn in ’t kort

Carlijn Bröring (1986) is diëtist in opleiding en ervaringsdeskundige als het aankomt op leven met twee voedselintoleranties. Met haar populaire voedingsblog Foodless won zij de Freelancer of the Year-award 2015. Ze is auteur van het Foodless-kookboek; het kookboek dat allergievrij eten lekker maakt. Of je nu een glutenintolerantie, soja-allergie of lactose-intolerantie hebt: met dit boek zet je de heerlijkste gerechten op tafel.

Reactie toevoegen