vrijdag, 23 april 2021

Boekrecensie: De gluut

Bourgondisch eten zonder gluten, lactose en suiker

Steeds meer mensen proberen gluten te mijden, maar aan de andere kant denken veel mensen dat glutenvrij koken heel ingewikkeld is. Het boek 'De gluut' helpt je op weg als je gluten-, lactose- en suikervrij wilt koken. Lekker eten hoeft ook met een intolerantie namelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn.
Auteur:
Pauline Kalkhove
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 34,00
ISBN:
9789491525483
Aantal pagina's:
192

Auteur Pauline Kalkhove heeft al een tijdje de bijnaam ‘de gluut’. Met een glutenintolerantie en een gezin van zes waarvan bijna iedereen wel ergens allergisch voor is. Gluten, lactose, geraffineerde suikers en gist zijn ingrediënten die problemen vormen. Boodschappen doen, koken en lekker eten zou dan ingewikkeld kunnen zijn. Het boek De gluut laat zien dat dat allemaal best mee valt en dat je ook met die beperkingen kunt leven als een Bourgondiër.

De gluut begint met wat achtergrondinformatie en een belangrijke eerste boodschap. Als je geen gluten, lactose of suiker wilt eten, moet je namelijk alle etiketten lezen van de producten die je wilt kopen. Deze ingrediënten komen in nogal wat kant-en-klaarproducten voor. Enige kennis is daarbij noodzakelijk, want ze komen in allerlei gedaanten voor op het etiket. Handig is ook de lijst met de inhoud van een standaard keukenkastje en geschikte vervangers.

Bourgondische recepten

Veel mensen met een allergie of intolerantie zullen wellicht al op de hoogte zijn van de achtergrondinformatie. Gelukkig bevat De gluut dan ook vooral heel veel fijne recepten in zeven hoofdstukken: brood, ontbijt, middag, taart, borrel, soep en avond. Gemakkelijke recepten voor de drukke doordeweekse dagen en uitgebreide voor de Bourgondiër in het weekend.

Aanraders zijn onder andere het saliebreekbrood, kruidkoek met glutenvrij bier en pizza met venkel-tomatensaus, courgette en parmezaan. Het taartenhoofdstuk vormt eigenlijk een groot hoogtepunt met als absolute winnaar de pistachetaart met honing en citroen. De borrelgerechten bestaan uit klassiekers, bijvoorbeeld zelfgemaakte kalfsbitterballen of quiches, en creatieve nieuwe ideeën, zoals polenta-oreganokoekjes en rode quinoakoekjes met jalapeño-pepers.

Om op te eten

De uitstraling van het boek is dankzij de vormgeving en het fotowerk ook echt Bourgondisch. De auteurs hebben geen biefstuk ingesmeerd met motorolie of haarlak over een salade gespoten om het gerecht glimmend op de foto te krijgen, vertellen ze. ‘What you see is what you get’. Dat maakt De gluut echt en puur, maar nog steeds hartstikke aantrekkelijk. Je krijgt zin om te gaan koken, maar vooral ook om te gaan eten.

Voor iedereen

Volgens Kalkhove is haar boek echt niet alleen maar geschikt voor mensen met een intolerantie. “Zelfs als je nooit glutenvrij eet, is het een aanrader om de recepten eens uit te proberen. Je zult zien dat glutenvrij eten niet zo zwaar op de maag ligt en door minder suiker te gebruiken voel je je energieker.”

Eigenlijk is de boodschap van De gluut vergelijkbaar met een trend die al langere tijd gaande is: terug naar de basis en koken met verse producten zonder toevoegingen. Geen pakjes en zakjes. En dat maakt het boek inderdaad voor iedereen geschikt. Daarbij kun je de gluten- of lactosevrije ingrediënten gemakkelijk vervangen als je geen rekening hoeft te houden met een allergie.