Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Boekrecensie: Glutenvrij Bakken

Mensen met glutenintolerantie of coeliakie mogen niet zomaar alles eten. Vooral brood en gebak vormen een probleem. Het boek Glutenvrij Bakken bevat meer dan 60 heerlijke recepten voor taarten, cakes, koekjes, brood en toetjes uit de oven. Of glutenvrij ook echt lekker is, hebben wij getest met enkele recepten uit dit boek.
Auteur:
Hannah Miles
Jaar van uitgave:
2012
Prijs:
€ 18,95
ISBN:
978 90 230 1352 5
Aantal pagina's:
144

Glutenvrij Bakken is een kookboek zoals een kookboek bedoeld is. Heerlijke, vaak redelijk simpele recepten,  prachtige foto's waar je spontaan trek van krijgt en tips voor handige vervangingsmiddelen en inventieve bakmethoden. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat het glutenvrije versies bevat van de meest populaire bakproducten zoals macarons, brownies, cakes, scones, muffins, brood en bagels.

Proeven

Er zijn steeds meer glutenvrije producten te verkrijgen, maar deze zijn lang niet allemaal even lekker of zijn hartstikke duur. Schrijfster Hannah Miles laat zien hoe gemakkelijk het is om zelf te bakken. Ze beschrijft de situatie van een van haar beste vriendinnen Lucy, die een glutenintolerantie bleek te hebben. Speciaal voor Lucy verdiepte ze zich in het glutenvrij bakken en ontwikkelde tal van recepten.

Het doel van het boek is om simpelweg dingen te maken die zo lekker smaken, dat je niet door hebt dat ze glutenvrij zijn. Daarbij bevat het een handig overzicht van bakproducten met gluten, waarvan je misschien zou denken dat ze glutenvrij zijn  en worden verschillende glutenvrije meelsoorten beschreven.

Getest

Of je ook echt niet proeft dat de baksels uit het boek glutenvrij zijn moesten wij van GezondheidsNet natuurlijk eerst zelf testen. Drie recepten uit het boek hebben wij met gewoon zelfrijzend bakmeel en glutenvrije bakmeel gemaakt en wat bleek? Het verschil was inderdaad helemaal niet zo duidelijk.

Vooral bij de taarten (brownie en pruimen-kaneelcake) moesten we gokken welke nu glutenvrij was. De glutenvrije variant was iets minder nat en daardoor steviger van structuur, maar qua smaak was er weinig verschil. In veel recepten vervangt Miles het meel door gemalen noten. Dit maakt het niet alleen glutenvrij, maar zorgt ook nog voor een heerlijke smaak. Het glutenvrije brood was iets droger dan de normale variant.

Bakken

Kortom. Glutenvrij bakken is helemaal niet zo ingewikkeld en ook nog eens hartstikke lekker. Als een van je gasten geen gluten mag, is het wel zo gemakkelijk en gezellig om met zijn allen een glutenvrije taart te eten. Dus heb je zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Met deze drie recepten uit Glutenvrij Bakken zet je een ware traktatie op tafel: