Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Kleuterastma niet juist behandeld

Astma is erg lastig vast te stellen bij kleuters. Vaak krijgen deze kinderen niet de juiste behandeling. Ze hoesten en piepen zich dan een ongeluk.

Peuters en kleuters kunnen een longfunctietest niet doen, omdat ze te jong zijn. Artsen kunnen hierdoor niet goed meten of ze last hebben van astma. Sommige kinderen krijgen dan ook te weinig medicijnen en anderen juist weer te veel.

Professor Patrick Bindels van het AMC Amsterdam is bezig een methode te ontwikkelen om astma eerder te kunnen ontdekken. Een zogenaamde risico-index. De huisarts kan hiermee beter voorspellen welke hoestende en piepende kleuters uiteindelijk astma krijgen.

De huisarts kan met deze methode eerder de juiste diagnose stellen. En zieke kleuters krijgen sneller de beste behandeling. De verwachting is dat de index voor 3-5 jarigen in de loop van 2009 beschikbaar is.