Voedingsadvies. Bij wie kun je terecht?

Diëtist, consulent of deskundige

Getty Images

Als je wilt afvallen of door een ziekte of allergie niet alles mag eten, kun je vaak wel wat hulp gebruiken. Maar breng je dan een bezoekje aan een diëtist, gewichtsconsulent of voedingsdeskundige? Om die keuze makkelijker te maken, hebben we de verschillen en overeenkomsten op een rijtje gezet.

Diëtist

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Je kunt bij een diëtist terecht voor begeleiding bij het afvallen, maar ook voor voedingsadvies bij medische klachten zoals een hoge bloeddruk of hoog cholesterolgehalte, diabetes, voedselallergie en het prikkelbare darm syndroom. Het komt ook regelmatig voor dat een (huis)arts doorverwijst naar een diëtist.[ITEMADVERTORIAL]

De combinatie van voeding en medische klachten maakt dat een diëtist niet alleen veel weet van eten, maar ook medische kennis heeft. Op basis van die twee pijlers stelt de diëtist een dieet samen. Een dieet is een voedingswijze die om medische redenen afwijkt van het normale voedingspatroon.

De titel diëtist is een beschermde titel. Niet iedereen mag zich dus zomaar zo noemen. Daarvoor moet je de vierjarige hbo-opleiding 'Voeding en Diëtetiek' hebben afgerond.

Gewichtsconsulent

Bij een gewichtsconsulent kun je niet terecht voor een dieet of dieetschema, maar wel voor voedings- en beweegadvies. Een consulent is speciaal opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. De adviezen hebben vaak als doel om je een gezondere leefstijl aan te leren.

Over het algemeen begeleidt een gewichtsconsult mensen met een BMI tussen de 18,5 en 30. Bij medische klachten of oorzaken zal een consulent je doorverwijzen naar de huisarts of diëtist.

Gewichtsconsulent word je door de mbo-opleiding tot gewichts- of voedingsconsulent te volgen die meestal een of twee jaar duurt. Met een erkend diploma kunnen consulenten zich vervolgens aansluiten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten (BGN). De titel gewichtsconsulent is namelijk niet beschermd. Wanneer een consulent is aangesloten bij de BGN weet je zeker dat een consulent zich houdt aan de beroepseisen en een beroepsopleiding heeft gevolgd.

Voedingsdeskundige

Een voedingsdeskundige, de naam zegt het eigenlijk al, is deskundig op het gebied van voeding. Ook de titel voedingsdeskundige is niet beschermd. Hij wordt vaak gebruikt door wetenschappers die in Wageningen de studie Voeding & Gezondheid hebben afgerond. Maar ook hbo-ers die een voedingsgerelateerde opleiding hebben gevolgd noemen zichzelf voedingskundige. Zo bestaat er ook een eenjarige hbo-opleiding tot voedingsdeskundige.

Soms werken voedingsdeskundigen vanuit een eigen praktijk, maar je vindt ze daarnaast als voorlichter op bijvoorbeeld scholen, bedrijven en sportscholen.

Kiezen

Voor een deel bepalen de omstandigheden je keuze voor een van de drie begeleiders, maar zeker bij afvallen heb je vaak een keuze. Let dan altijd goed op de opleiding van de deskundige en kijk of zij zich eventueel hebben aangesloten bij een beroepsvereniging. Snelle methodes en wondermiddeltjes leiden in ieder geval niet tot een blijvend resultaat. Probeer daar dan ook van weg te blijven.

Vragen?

Heb jij een vraag voor onze voedingsdeskundige Suzan Tuinier? Die kun je hier stellen.