Bewegen is goed voor alles

Dus doe het bewust

Getty Images

Bewegen is goed om af te slanken. Goed ook voor hart en bloedvaten. Maar bewegen doet méér voor het lichaam. Zo is het ook goed voor het brein. Beweeg wel bewust, dan leer je je grenzen kennen en vermijd je blessures.

Niet alleen het lichaam, ook de hersenen blijven in betere conditie door dagelijks te bewegen. Onderzoek toonde aan dat mensen die een fysiek heel actief leven leiden tot 50 procent minder kans hebben op Alzheimer. Dat komt doordat beweging een gunstige invloed heeft op een aantal belangrijke risicofactoren voor Alzheimer: hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes.[ITEMADVERTORIAL]

Lichamelijke activiteit zorgt bovendien voor een betere doorbloeding van de hersenen. Het zorgt ervoor dat het aantal verbindingen tussen de verschillende hersengebieden minder snel afneemt als we ouder worden. En daar vaart het cognitief functioneren wel bij. Dat wil zeggen: het geheugen, het reactievermogen, de concentratie en het leervermogen verbeteren. Sommige wetenschappers menen zelfs dat bewegen beter is voor de hersenen dan puzzelen. Ook als je op latere leeftijd begint met bewegen heeft het nog een positieve invloed op het brein.

Blij door beweging

De laatste jaren wordt ook steeds meer bekend over de gunstige effecten van bewegen op mensen met angsten en depressies. Uit een groot Nederlands onderzoek bleek dat mensen die regelmatig sporten 1,5 tot 2 keer minder kans hebben op een dergelijke stemmingsstoornis. En de deelnemers aan het onderzoek die een ernstig psychisch probleem hadden, herstelden 1,5 keer sneller dankzij regelmatige lichaamsbeweging. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bewegen, en dan vooral hardlopen, steeds vaker wordt ingezet bij de behandeling van mensen met depressieve klachten.

Wetenschappers vermoeden dat de positieve effecten van sporten op de psyche te danken zijn aan de toename van neurotransmitters, de stofjes in de hersenen die de stemming reguleren. Bovendien reageren mensen met een goed uithoudingsvermogen minder heftig op stress.

Tegen diabetes

Bewegingswetenschapper Hans Savelberg en collega's van de Universiteit Maastricht ontdekten onlangs dat minder vaak en minder lang zitten nóg gezonder is dan een paar maal per week sporten.

"Te veel zitten is slecht voor de gezondheid", zegt Savelberg. Met een paar uur sporten kun je de negatieve effecten van het zitten niet uitwissen. Daarom: verminder je zituren door bewust meer te gaan bewegen. Neem de trap in plaats van de lift. Telefoneer staand of al ijsberend. Loop of fiets naar de supermarkt. Daarmee verbeter je de bloedvetten en krijg je een gezondere insulinegevoeligheid. Met andere woorden: door zo weinig mogelijk te zitten verminder je de kans op diabetes.

Krachttraining voor het dagelijks leven

Met de jaren verliezen we behoorlijk wat aan spiermassa. Bij veel 60-jarigen is de spieromvang wel 40 procent kleiner dan dat die op hun twintigste was.

Gelukkig kun je spiermassa kweken door aan krachttraining te doen, door te trainen met gewichten en op zogenoemde weerstandsapparaten. Begin daar nooit zomaar mee, ga eerst naar de huisarts voor een conditiecheck. Zoek ook een goede sportschool, waar de zwaarte van de oefeningen wordt vastgesteld aan de hand van wat je kunt en de training professioneel wordt begeleid om blessures te voorkomen.

Sterke botten

Bewegen houdt je botten stevig. Kies voor een manier van bewegen waarbij het lichaam wordt belast met zijn eigen gewicht, zoals touwtje springen en joggen. Héél snel snelwandelen heeft ook een gunstig effect.

Niet iedereen is tot dergelijke intensieve manieren van bewegen in staat, sommige mensen hebben er te fragiele botten voor. Dan is het belangrijk om andere bewegingsvormen te vinden, zodat in ieder geval je balans in topvorm blijft, waardoor je minder snel valt. Sterke spieren – door krachttraining – helpen je in ieder geval je evenwicht beter te bewaren.

Snelle afweer

Bewegen stimuleert de natuurlijke afweer tegen ziektes, misschien zelfs tegen bepaalde vormen van kanker. Hoe dat precies in z’n werk gaat, is nog niet helemaal duidelijk. Bekend is wel dat door te sporten de bloeddoorstroming verbetert. Daardoor worden afweercellen sneller door het lichaam vervoerd, waardoor ze ziektekiemen eerder kunnen uitschakelen.

De snellere bloeddoorstroming zorgt waarschijnlijk ook voor het vrijkomen van bepaalde hormonen, die de immuuncellen 'waarschuwen' als bacteriën of virussen het lichaam zijn binnengedrongen. En ten slotte weten we dat de tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur, die ontstaat als je flink beweegt, de groei van bacteriën kan indammen, waardoor het lichaam de infectie beter kan bestrijden.

Gezond hart, fitter gevoel

Bewegen is dé manier om de bloedvaten, het hart en de longen gezond te houden. Vooral de activiteiten waarbij het hart sneller en meer bloed moet rondpompen en de longen flink aan het werk worden gezet.

Fietsen, hardlopen, wandelen in een flink tempo en zwemmen zijn daarom uitstekende sporten. De longcapaciteit verbetert ermee, net als de bloedsomloop, en het 'goede' cholesterol (HDL) in het bloed stijgt, waardoor er minder kans is op het dichtslibben van bloedvaten. Bovendien verbetert na enige tijd ook je conditie, waardoor je je fitter voelt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine