Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 21 september 2017

Biologisch uit eigen tuin

Kweek je eigen groenten

Een moestuin is de ideale manier om bewust met gezonde voeding bezig te zijn. Worteltjes, tomaten, sla, broccoli en courgettes; het zijn maar enkele groenten die je op Hollandse bodem goed kunt telen. Zoek een zonnig stukje grond en ga aan de slag!

Haal het stukje grond dat je wilt gebruiken leeg. Bewaar de planten die je kunt gebruiken, maar haal alle rommel en onkruid weg. Je verwijdert onkruid het beste met de hand. Chemische bestrijdingsmiddelen trekken in de grond en kunnen je groenten aantasten. Wortels kunnen diep zitten, dus spit de aarde goed om. Bemest daarna de grond. Dat is al het halve werk.

Benodigdheden
Je gereedschap bestaat uit een schop of spade, een hark, een schoffel, eventueel een handschepje, een drietand, een snoeischaar, stokken (waar je de planten tegenaan kunt laten groeien) en natuurlijk planten of zaadjes.

Vaste planten of seizoensplanten?
Eenjarige plantjes, zoals spinazie, sla en radijs, groeien in het jaar waarin je ze zaait of plant. Je hoeft niet meer te doen dan ze water te geven. Vaste planten als rabarber groeien elk jaar opnieuw. Als je er de bloemknoppen af breekt, groeien ze beter.

Kruidentuintje
Je hoeft geen grote tuin te hebben voor verse kruiden. Een verzamelpot op je balkon is al genoeg. Rozemarijn, tijm, peterselie zijn heel smaakvol en erg geschikt voor buiten. Basilicum kun je beter binnen op de vensterbank zetten.

Kleine zaaikalender
April: aubergine, boerenkool, kervel, maïs, paprika, peper, schorseneren
Mei: bloemkool, broccoli, komkommer, pompoen, sla, spinazie, tomaten, witlof, wortels
Juni: andijvie, bietjes, koolraap, meloen, radijs, stokbonen

Oogsttijd herkennen
Het oogsten hangt af van de soort groente en het tijdstip waarop je die geplant hebt. Als je tuin het toelaat, kun je het beste elke twee weken zaaien, zodat je ook elke keer verse groenten hebt. Alle groenten hebben hun eigen oogsttijd en zien er anders uit als ze rijp zijn.

Wanneer je de plantjes of zaadjes koopt, vraag dan goed wanneer ze geoogst kunnen worden en waar je de oogsttijd aan herkent. Ui kun je bijvoorbeeld oogsten als tweederde van de loof vergeeld is.

Tips

  • Maak van je eigen groentenspiesjes op de barbecue, met rozemarijntakjes uit de kruidenpot.
  • Een leuk cadeautje is een pot aardbeienjam of aardbeien uit eigen tuin, voorzien van een zelfgemaakt label.
  • Zet bij elke soort een naambordje met zaaidatum. Nu weet je alles nog, maar over een maand niet meer.
  • Er is een levendige handel in zaadjes en stekjes. Kijk eens op internet of je iets kunt ruilen, voordat je inslaat bij een tuincentrum.
  • Andijvie en uien bloeien heel uitbundig en zijn een aanwinst voor je tuin.
  • In het eerste seizoen is het handig om groenten te gebruiken die onkruidverstikkend werken, zoals pompoenen of aardappels.

Reactie toevoegen