woensdag, 5 mei 2021

Boekrecensie: Allemaal beestjes

Wie dit leest is nooit meer alleen

Hoe minder bacteriën, des te beter toch? We poetsen wat af - zowel in huis als onder de douche - maar wat we daarbij vergeten is dat we het zonder onze bacteriën nog geen dag zouden overleven. In het boek ‘Allemaal beestjes’ gaat Jop de Vrieze op safari langs de miljarden bacteriën van het menselijk lichaam.
Auteur:
Jop de Vrieze
Jaar van uitgave:
2014
Prijs:
€ 18,00
ISBN:
9789491845130
Aantal pagina's:
334

Bijna alles wat je meemaakt heeft invloed op de bacteriën in je lichaam. Dat begint al bij de geboorte. Kinderen die met een keizersnede ter wereld komen missen direct al een aantal essentiële bacteriën uit de vagina van hun moeder. Een antibioticakuur - hoe noodzakelijk ook - kan ervoor zorgen dat bepaalde bacteriën nooit meer in je lichaam terugkeren. Stress, voeding, een exotische vakantie… Ook zij kunnen je bacteriepopulatie veranderen.

Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze legt je in zijn boek Allemaal beestjes uit hoe het lichaam en micro-organismen vanaf de geboorte met elkaar samenwerken en hoezeer onze gezondheid van deze samenwerking afhangt. Het is geen gemakkelijke kost, maar De Vrieze weet het beelden uit te leggen. Het immuunsysteem vergelijkt hij bijvoorbeeld met het deurbeleid van een nachtclub. Daarbij schuwt hij ook niet om zichzelf en mensen uit zijn omgeving als voorbeeld te gebruiken.

Beeldend

In het kader van ‘alles voor de wetenschap’ is De Vrieze zelf een proefpersoon. Zo doucht hij een aantal dagen niet om de bacteriën op zijn huid alle ruimte tot vermenigvuldigen te geven en houdt hij zich aan verschillende diëten (vegetarisch, veel vlees, probiotica) om te kijken wat voor effect dat heeft op de bacteriepopulatie in zijn darmen. In zijn vriezer verzamelt hij buisjes met ontlasting en wattenstaafjes met huidmonsters en hij flost nog even net wat fanatieker voor een uitgebreid mondonderzoek.

De kennismaking met De Vrieze met zijn eigen beestjes is fascinerend. Verschillende onderzoeken tonen verschillende bewoners. Daarbij blijkt dat de bacteriepopulatie in het lichaam niet volledig stabiel is. En elke plek kent zijn eigen bewoners.

Feiten

Tijdens zijn zoektocht interviewt De Vrieze verschillende wetenschappers over het onderwerp. Hij bespreekt de resultaten van zijn eigen experimenten en brengt nieuwe ontwikkelingen in kaart. Samen met de wetenschappers komt tot de conclusie dat er nog heel veel is dat we niet weten. Dat maakt het boek zorgvuldig.

Datzelfde geldt voor de uitleg in het boek. Wetenschappelijke termen worden genoemd en toegelicht. Het verhaal is erg compleet en feitelijk. Zo hebben we het massaal over de darmflora, maar eigenlijk is dit een verkeerd gekozen woord. De microben die in onze darmen leven zijn namelijk helemaal geen planten. Fauna (dieren) komt dan dichter in de buurt, maar is eigenlijk ook niet correct.

Confronterend

Allemaal beestjes is geen boek voor mensen die vies zijn van bacteriën. Of misschien toch ook wel. Het is confronterend om te bedenken dat je na een uur in een afgesloten ruimte 37 miljoen bacteriën achterlaat, maar het is ook goed om te weten dat je ze nodig hebt. Dat we niet zonder kunnen. En wat ze voor je betekenen.

Het boek is levendig geschreven, de ervaringen en voorbeelden van De Vrieze houden het leesbaar en de vergelijkingen zijn grappig. Soms iets te grappig of te simpel, maar daardoor wel heel begrijpelijk. Het boek leest als een trein en als je het dichtslaat heb je echt het idee dat je iets hebt opgestoken. Plus je kijkt met heel andere ogen naar die 1,5 kilogram beestjes die je bij je draagt.

Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze schreef onder meer voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, Quest, New Scientist en Science.