maandag, 25 januari 2021

Q-koorts en zwangerschap

Wat zijn de risico's?

De kans op besmetting met Q-koorts is erg klein. Dit geldt uiteraard ook voor zwangere vrouwen, maar de risico's na de besmetting zijn voor zwangeren iets groter.

Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) hebben zwangere vrouwen met Q-koorts een kleine, verhoogde kans op een vroeggeboorte of een miskraam. Ook hebben zwangere vrouwen een iets grotere kans op het krijgen van chronische Q-koorts.
Geiten vermijden
Nu is dit geen reden voor paniek, maar goed opletten kan geen kwaad. Zwangere vrouwen kunnen vooral tijdens de lammerperiode (februari tot en met mei) het contact met melkgeiten en melkschapen het beste vermijden.

De meeste Q-koorts bacteriën worden namelijk uitgescheiden tijdens de geboorte. Het gaat hierbij om landbouwbedrijven. Een kinderboerderij bezoeken kan nog altijd, omdat de kans op Q-koorts hier erg klein is.

Op een kinderboerderij staan een stuk minder geiten en schapen bij elkaar die ook niet allemaal tegelijk lammeren, waardoor er veel minder bacteriën in de lucht komen. Zwangere vrouwen kunnen het beste geen rauwe melk of melkproducten nuttigen. Na pasteurisatie of koken is de bacterie inactief.

Zwangere boerinnen
Voor zwangere vrouwen die op een geiten- of schapenboerderij wonen, is het wat lastiger om contact met de dieren te vermijden. Zij moeten in elk geval niet de stallen binnengaan.

Ook kun je als zwangere boerin beter geen contact hebben met andere loslopende (huis)dieren op het bedrijf, zoals katten, honden en vogels. De kleding van mensen die met de geiten of schapen werken, kan besmet zijn met de Q-koortsbacteriën.

Klachten
Klachten die kunnen wijzen op Q-koorts zijn koorts in combinatie met hoofdpijn of hoesten. Griepachtige klachten dus. Maar 50 procent van de geïnfecteerde mensen heeft helemaal geen klachten en bij zwangeren is dit percentage nog hoger.

Zwangeren die last hebben van griepachtige verschijnselen, kunnen bij de huisarts nagaan of ze Q-koorts hebben. De huisarts kan beslissen of bloedonderzoek nodig is. Q-koorts is in een vroeg stadium goed te behandelen met een antibioticakuur. Ook voor zwangere vrouwen zijn er veilige antibiotica.

Na de bevalling worden moeder en kind op Q-koorts gecontroleerd, zodat eventueel een nabehandeling kan plaatsvinden. Tijdens de zwangerschap kan het kind niet worden besmet met Q-koorts. In zeldzame gevallen kan dit wel gebeuren tijdens de bevalling of bij het geven van borstvoeding.

Onderzoeken en precieze cijfers van het aantal complicaties bij zwangere vrouwen ontbreken. Op dit moment loopt wel een grote landelijke studie om ontbrekende gegevens boven water te halen. Ook start in maart een groot onderzoek naar Q-koorts bij zwangere vrouwen.