donderdag, 30 juni 2022

Schoonmaken is gezond

Werken in het huishouden zorgt niet alleen voor een schoon en opgeruimd huis, het is ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van University College London.

Slechts twintig minuten beweging in de week, van schoonmaken tot joggen, kan helpen tegen een depressie. Hoe intensiever en vaker bewogen wordt, hoe groter het effect.

De wetenschappers onderzochten bij 20.000 mensen wekelijks het effect van bewegen op de geestelijke gesteldheid. Niet alleen de mentale gezondheid verbeterde, ook zorgt beweging voor een vertraging in het verouderingsproces.

Toch kun je misschien beter gaan sporten, want alleen stoffen of bijvoorbeeld rennen naar de bus telt niet als beweging. De activiteit moet namelijk minstens twintig minuten duren en je moet buiten adem zijn.

Een theorie van de onderzoekers waarom bewegen werkt, is dat risicofactoren voor depressie zoals glucose-intolerantie, ontstekingen en hart- en vaatziekten in toom worden gehouden.

Uit veel studies blijken de voordelen van bewegen, maar dit is volgens de onderzoekers het eerste onderzoek waaruit blijkt dat de hoeveelheid beweging een verschil maakt.

Bron(nen):