Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 23 augustus 2017

Bio-tomaat bevat meer antioxidanten

BAARN - Zijn biologische producten echt gezonder? Uit nieuw onderzoek blijkt dat voor tomaten in ieder geval wel te gelden. Onderzoekers van de universiteit van Barcelona ontdekten dat biologisch geteelde tomaten meer antioxidanten bevatten.

Het onderzoeksteam analyseerde de scheikundige structuur van de tomatensoort 'Daniela'. Ze vonden in alle tomaten 34 verschillende stoffen die een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid. De biologische tomaten bleken meer polyfenolen te bevatten dan niet-biologisch gekweekte tomaten. Polyfenolen zijn antioxidanten die planten tegen ziektes beschermen en ook gezond zijn voor mensen.

​Andere mest De wetenschappers denken dat dit verschil veroorzaakt wordt door de mest die gebruikt wordt in de biologische teelt. "In de biologische landbouw wordt geen mest met stikstof gebruikt. Hierop reageren planten door hun eigen verdedigingsmechanismen te activeren, waardoor het niveau aan antioxidanten in de plant toeneemt", zegt Anna Vallverdú Queralt.

"Hoe meer planten te lijden hebben, hoe meer polyfenolen ze produceren", voegt Rosa M. Lamuela toe.

​Sap en ketchup Eerdere studies wezen al uit dat er in tomatensap en ketchup van biologische tomaten meer antioxidanten zitten. Uit nader onderzoek zal moeten blijken of biologische tomaten een positief effect hebben op het lichaam. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Bron(nen):