2 op de 3 Nederlanders hebben een verhoogd LDL-cholesterol

Advertorial

Getty Images

Twee op de drie Nederlanders kampt met een verhoogd LDL-cholesterol*. Zorgelijk, want dat is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar wat is cholesterol precies? En hoe houd je je cholesterolgehalte in balans?

Cholesterol is een witte, vetachtige stof. Het speelt een belangrijke functie in het lichaam. Zo is cholesterol nodig voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen, vormt het de basis voor hormonen en speelt het een rol bij de productie van gal.

Er zijn meerdere soorten cholesterol in je bloed:

  • LDL: ook wel het slechte cholesterol genoemd. LDL haalt het cholesterol uit de lever en transporteert het naar de lichaamscellen. De cellen nemen het cholesterol op dat ze nodig hebben, maar bij een te veel kan dit verstoppingen in de bloedvaten veroorzaken met als gevolg het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Hierom is het belangrijk het LDL niveau laag te houden.
  • HDL: ook wel het goede cholesterol genoemd. HDL haalt het overtollige cholesterol uit het bloed, brengt het terug naar de lever en voert het via de darmen af. Dit voorkomt verstoppingen in de bloedvaten en is goed voor een gezond hart.  

Wat kun je doen om het cholesterolgehalte te verlagen?

  • Beperk je inname van voedingsmiddelen met veel (ongezonde) verzadigde vetten zoals vet vlees en volle zuivelproducten.
  • Vervang deze door voedingsmiddelen met (goede) meervoudige onverzadigde vetten zoals vette vis en noten & pinda’s.     
  • Eet daarnaast voldoende groente en fruit.
  • Kom in beweging, probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen en zorg voor een gezond gewicht.
  • Voeg extra plantensterolen aan je voeding toe om het cholesterolgehalte te verlagen. plantensterolen komen ook voor in dagelijkse voeding. Becel ProActiv producten bevatten plantensterolen.  

Becel ProActiv producten

Het verlagen van het cholesterol lijkt een hele uitdaging, maar met Becel ProActiv heb je een steuntje in de rug en wordt het heel eenvoudig. Veel Becel ProActiv producten bevatten toegevoegde pantensterolen. Uit meer dan vijftig wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat plantensterolen helpen bij het verlagen van het cholesterol. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10 procent verlagen na 2 tot 3 weken. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden. Je kunt zelf kiezen welke Becel ProActiv variant je kiest om het cholsterol te verlagen:

 

Getty Images

 

 

Combineren van producten kan ook! Besmeer bijvoorbeeld 2 boterhammen met Becel ProActiv voor op brood (20g) en neem 1 capsule Becel ProActiv voedingssupplement. Of combineer een flesje yoghurtdrink met een besmeerde boterham (10g). Kies het product dat bij jou past! Zorg er wel voor dat je de producten altijd als onderdeel gebruikt van een gezonde voeding en leefstijl.

Getty Images

 

 

*Bron: Hartstichting, juli 2020

Auteur 
  • Commerciële redactie