Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Colarecept aangepast na kankerwaarschuwing

AMSTERDAM - Coca Cola en Pepsi passen in de VS hun recepten aan. Door de invoering van een nieuwe wet in Californië zouden de frisdrankmakers anders verplicht zijn een waarschuwing op de fles te zetten dat er kankerverwekkende stoffen in kunnen zitten.

Samen hebben Coca Cola en Pepsi 90 procent van de colamarkt in handen. De nieuwe Californische wet zal in de hele Verenigde Staten ingevoerd gaan worden.

De manier waarop de cola karamelkleurig wordt gemaakt, zal worden aangepast. Bij het huidige proces kan de kankerverwekkende stof 4-methylimidazole ontstaan.

Volksgezondheid
Volgens de Amerikaanse voedselautoriteit is er nooit een groot gevaar voor de volksgezondheid geweest. Iemand zou namelijk duizend blikjes cola per dag moeten drinken om de hoeveelheid 4-methylimidazole binnen te krijgen die bij ratten kanker veroorzaakt.

Coca-Cola vindt de aanpassing daarom eigenlijk niet nodig. "We denken niet dat het publiek een risico loopt dat de verandering nodig maakt. Toch hebben we onze leveranciers gevraagd aanpassingen te doen, om te voorkomen dat we een wetenschappelijk ongefundeerde waarschuwing moeten plaatsen."

Bron(nen):

  • Nu.nl