7 vragen over corona-zelftesten

Jezelf testen op covid-19 met een antigeensneltest

corona-zelftesten
Getty Images

In april is het zover: dan kunnen we onszelf testen met een coronatest die we in de supermarkt, bij de drogist of apotheek kopen. Wat zijn dit precies voor een testen? En hoe betrouwbaar zijn ze? Zeven vragen over corona-zelftesten.

1. Wat zijn corona-zelftesten?

Het zijn antigeensneltesten die momenteel al - naast de PCR-test - worden gebruikt in teststraten om op corona (covid-19) te testen. Met de antigeensneltest meet je of er viruseiwitten aanwezig zijn in je neus. Vanaf half april kun je zo'n test bij jezelf afnemen. De zelftesten worden beschikbaar gesteld voor werkgevers en voor het onderwijs. Daarnaast wordt het mogelijk om zelftesten in de supermarkt, bij de drogist of apotheek te kopen.

2. Hoe gebruik je de zelftesten?

De zelftesten werken hetzelfde als in de teststraat, alleen krijgen ze een speciaal korter stokje. Zo kun je op een eenvoudige en veilige manier thuis of met begeleiding een test bij jezelf afnemen.

3. Waarom komen er nu zelftesten?

De zelftesten kunnen helpen bij het eerder opsporen van coronabesmettingen bij mensen zonder klachten. Hierdoor kunnen zij eerder in isolatie gaan, wat de kans op verspreiding verkleint. Minister de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op Rijksoverheid.nl: "Zo kunnen we het virus de pas afsnijden. Om dat eenvoudig en laagdrempelig te maken bieden we zo een nieuwe mogelijkheid: niet de mensen naar de test, maar de testen naar de mensen. We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken."

4. Waar kun je deze zelftesten voor gebruiken?

De zelftesten zijn een extra middel om veiliger naar het werk, school of familie te kunnen gaan. Met deze testen kun je in principe elke dag controleren of je besmet bent met het coronavirus. De bedoeling is dus dat je een zelftest vooral gebruikt als je (nog) geen klachten hebt. Want ook zonder symptomen kun je covid-19 hebben en het virus verder verspreiden.

Het is niet de bedoeling om zelftesten te gebruiken bij klachten. Of als je in contact bent geweest met iemand met covid-19, of als je terugkeert uit een risicogebied. Daarvoor moet je nog steeds een testafspraak maken bij de GGD. Ook zijn de zelftesten niet bedoeld als toegangstest. In de toekomst kun je daarvoor naar speciale testlocaties waar je een negatief testbewijs krijgt.

5. Hoe betrouwbaar zijn deze zelftesten?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat antigeensneltesten betrouwbaar zijn en heel geschikt zijn als zelftest. Een duidelijke, simpele gebruiksaanwijzing is daarbij belangrijk. "De betrouwbaarheid ligt uiteindelijk iets lager dan bij een gewone antigeensneltest, maar uit onderzoek blijkt dat het nog steeds wel boven de 90 procent ligt", zegt viroloog Richard Molenkamp van het Erasmus MC.

6. Wanneer moet je alsnog naar een teststraat?

Als je met de zelftest positief test op het coronavirus, dan moet je in isolatie gaan en je alsnog door de GGD laten testen om de uitslag te bevestigen. Een zelftest is namelijk minder betrouwbaar dan de test op de GGD-testlocatie. Hierdoor is er kans dat je positieve uitslag vals alarm is. Is de hertest bij de GGD negatief? Dan mag je uit isolatie. Bij een negatieve uitslag van de zelftest moet je alsnog voorzichtig blijven en je aan de basisregels houden, zoals afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten.

7. Wat kost een zelftest?

De overheid gaat zelftests inkopen om beschikbaar te stellen aan verschillende sectoren, zoals de onderwijssector. Je betaalt dan als docent of student niets. Ook in andere sectoren zal je vaak een zelftest via je werkgever krijgen. Als je zelf een test koopt bij de drogist of supermarkt betaal je daar waarschijnlijk ongeveer tien euro voor.

Bron 
  • RTL Nieuws
  • Rijksoverheid
  • NEMO Kennislink