Waarom ouderen juist nu moeten oppassen voor ondervoeding

Verplicht thuisblijven vanwege corona verhoogt het risico

Getty Images

Diëtisten in Nederland maken zich zorgen. Zorgen over de ouderen die nu massaal thuis moeten blijven. Want ouderen lopen altijd al kans op ondervoeding, maar nu helemaal. Tips om ondervoeding bij een oudere in je omgeving te voorkomen.

Herken ondervoeding

Het is lastig om ondervoeding te herkennen bij ouderen. Helemaal als iemand nog redelijk op gewicht is (of zelfs wat te dik is). Maar het is zaak om alert te zijn op ondervoeding. Minder goede eetlust, bord niet meer leegeten, geen puf meer hebben om zelf de maaltijden klaar te maken…. Dit zijn signalen waarbij alarmbellen moeten gaan rinkelen. Helemaal als iemand extra energie nodig heeft vanwege een ziekte. Bij een paar dagen niet of niet genoeg eten, holt de voedingstoestand achteruit. Op dit moment is naar schatting 15-20 procent van de thuiswonende ouderen boven de 70 jaar ondervoed. Onder ouderen die thuiszorg ontvangen, is dit percentage nog hoger en zelfs 30-40 procent.

Waarom is ondervoeding een probleem?

Ondervoeding brengt risico’s met zich mee. Het vermindert de spiermassa en daarmee ook de kracht en energie. Daardoor gaat iemand minder bewegen, waardoor de spiermassa nog verder afneemt. Ook de kans op vallen en dus botbreuken neemt toe. Zo ontstaat een neerwaartse spiraal. Door het tekort aan voedingsstoffen kan het lichaam niet meer goed functioneren. En – in deze tijden extra belangrijk – ondervoeding verlaagt ook de weerstand. Tot slot is een goede voedingstoestand van levensbelang bij het herstellen na een ziekte.

Goed eten = zorgen voor eiwit

Goed eten is en blijft belangrijk, ook op hoge leeftijd. Met name eiwitten zijn essentieel omdat eiwitten nodig zijn voor het in standhouden van spieren. Zorg dat de voeding voldoende eiwitrijke producten bevat, zoals vlees, vis, eieren, kwark, kaas, melk, noten en peulvruchten. Denk aan een boterham met dubbel hartig beleg of dik pindakaas, tussendoor een bakje (vruchten)kwark, een milkshake, wat noten of blokjes kaas, een eitje of rolmops bij de lunch en bij de warme maaltijd altijd iets van vlees, vis of ei. Lukt dat allemaal niet? Dan kan een diëtist helpen om de voeding toch volwaardig te krijgen. Eventueel met aanvullende drinkvoeding. Ook in deze tijden kunnen diëtisten met behulp van een videoconsult of telefoongesprek hulp bieden. Schakel deze professional op tijd in.

Mantelzorger opgelet

Heb je een oudere waar je nu boodschappen voor doet, of aan wie je mantelzorg verleent? Houd de voeding dan extra goed in de gaten. Koop of kook eiwitrijke maaltijden of tussendoortjes. Vraag zeker ook na wat ze lekker vinden. Koop voor de zekerheid ook een supplement met vitamines en mineralen. Want als ze minder eten, krijgen ze ook te weinig vitamines en mineralen binnen. En vraag aan de oudere om zich regelmatig te wegen en om zelf – ook al is het binnen – toch zoveel mogelijk in beweging te blijven. Goed eten en bewegen houdt de spieren op peil en voorkomt ondervoeding. Juist nu belangrijker dan ooit!

Recepten

We geven je graag een aantal tips voor eenvoudige smakelijke eiwitrijke recepten. Misschien kun je zelf een dubbele portie maken en wat bezorgen?

 

Auteur