vrijdag, 28 januari 2022

Grotere borsten zonder operatie?

Mijn borsten zijn best klein en ik word daar onzeker van. Ik zou graag grotere borsten hebben, maar ik wil liever geen operatie ondergaan. Zijn er andere mogelijkheden?
Mevr. Moraal

Werner Beekman, plastisch chirurg:

In het verleden zijn er allerlei alternatieve technieken verzonnen om borsten te vergroten. Maar achteraf waren die toch niet zo succesvol of leidden zelfs tot complicaties.

Het opvullen van de borsten met eigen vetweefsel is het meest natuurlijk, maar de winst is gering en vaak zijn meerdere operaties nodig. Dit komt omdat je niet onbeperkt vet kan inspuiten tijdens een operatie. Het ingespoten vet overleeft alleen maar indien er voldoende ingroei van kleine bloedvaatjes plaats kan vinden. Grote hoeveelheden vet overleven niet en sterven af en dat leidt tot ontstekingen in de borst. Op langere termijn kunnen dan minuscule verkalkingen optreden, die bij een periodieke borstcontrole te veel lijken op een verkalking die past bij een beginnende tumor. De winst na meerdere operaties is hooguit een tot twee cupmaten.

Uit Amerika is er een techniek waarbij er maandenlang een plastic cup over beide borsten gedragen moet worden die vacuüm gezogen wordt door een klein accupompje, dag en nacht. Door de constante zuigkracht vermeerdert het bindweefsel en vet in de borst. Het hoeft niet uitgelegd te worden dat dit een hele aanslag op het sociale leven veroorzaakt, alleen al door het geluid van het pompje. De winst is dan slechts één cupmaat en het is niet duidelijk of na het beëindigen van de therapie de borsten weer in de oorspronkelijke vorm terugkeren.

De beste oplossing blijft toch de klassieke borstvergroting met een prothese. Vooral omdat de prothesen een hele ontwikkeling hebben doorgemaakt en in niets lijken op de allereerste producten die lekkagegevoelig waren.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!