maandag, 25 januari 2021

Net getest: Litebook Elite

Lichttherapie bij winterdip

Ben je vaak moe? Werk je in ploegen of heb je last van een winterdip? Wanneer je de lamp Litebook Elite van Goodlite gebruikt, zou je met een halfuurtje per dag van je klachten af moeten zijn...

Natuurlijk, de winter heeft ook zijn voordelen. Warme chocolademelk in een knus cafeetje, sneeuwpoppen maken en samenzijn met geliefden voor de feestdagen.

Winterdepressie

Maar in werkelijkheid kruip je uit bed, sleep je je door je dagelijkse bezigheden en blijft er 's avonds weinig energie meer over om nog iets leuks te doen. De kou, de duisternis, het hakt er bij veel mensen flink in.

Goodlite belooft ons een lichtpuntje. Zij hebben een draagbare, therapeutische lamp op de markt gebracht: de Litebook Elite. "Voor lichttherapie kun je naar de dichtstbijzijnde gezondheidsinstelling gaan, maar het is natuurlijk veel makkelijker om de behandeling in huis te halen", schrijft Goodlite op z'n site. De kans dat je de therapie afmaakt, is dan stukken groter.

Therapietrouw

Toch had onze proefpersoon Ebbo er moeite mee. Deze 55-plusser voelde de vermoeidheid en somberheid toeslaan naarmate de dagen korter werden en zag wel iets in dit product.

Dus plaatste hij braaf elke ochtend de Litebook op zijn ontbijttafel. Terwijl hij zijn krantje las en een boterham at, deed de lamp zijn werk. Een kwartier tot een half uur per dag is voldoende.

Na een maand merken de meeste mensen resultaat, maar zo ver is Ebbo niet gekomen. In het begin had hij het gevoel dat het heel goed werkte en was hij enthousiast om de lamp aan te zetten.

Maar zijn enthousiasme verstomt als hij bedenkt dat de effecten misschien wel te maken hebben met een placebo-effect. Na amper drie weken ligt de lamp ongebruikt in een hoek.

Medisch bewezen

We zijn geen wetenschappers en dit is geen laboratorium, maar gelukkig bestaat er gepubliceerd klinisch onderzoek die de effectiviteit van de Litebook aantonen en dit product is medisch gecertificeerd. En voor mensen als Ebbo bieden ze een garantieregeling; binnen 60 dagen kun je hem probleemloos weer inleveren.

Er is weinig reden om net als Ebbo aan te nemen dat de lamp niet zou werken. Lichttherapie wordt al jaren toegepast bij mensen met een depressie, bepaalde slaapproblemen en jetlag.

Ook wanneer je ouder wordt, raakt je slaap/waakpatroon meer versnippert en lichttherapie kan je daarbij helpen. Zo'n honderd ziekenhuizen en poliklinieken maken gebruik van therapeutische lampen.

Ander soort lamp

Hoe vaak en wanneer je de lamp gebruikt, ligt aan je klachten. Mensen die 's avonds te snel moe worden, gebruiken hem 's middags. Nachtbrakers die graag eerder willen slapen, zetten hem 's ochtends aan.

Kun je dan niet gewoon in een gloeilamp kijken of onder de zonnebank gaan liggen? Nou nee. Een gloeilamp heeft een lichtsterkte van ongeveer 77 lux. (Lux is de meeteenheid van licht.) De Goodlite geeft ongeveer 10.000 lux af en is dus veel krachtiger dan een gewone lamp.

Het verschil met een zonnebank zit hem er in dat er in dit licht geen gevaarlijke UV-stralen zitten. Bij een zonnebank is het onverstandig om in het licht te kijken, bij lichttherapie is het essentieel dat je je ogen openhoudt.

Jammer van de Goodlite is dat hij er niet zo duur uitziet als hij is. Het klepje waarmee je de lamp sluit en die ook dienst doet als standaard voelt een beetje breekbaar. Maar goed, als hij werkelijk doet wat hij belooft, is hij zijn geld meer dan waard.

Goodlite Elite kost 249 euro en is verkrijgbaar via internet en diverse thuiszorgwinkels. Meer informatie vind je op www.goodlite.nl.

Trefwoorden: