donderdag, 17 juni 2021

Matige alcoholconsumptie verlaagt kans op diabetes

DELFT - Volwassenen die 1 à 2 glazen alcohol per dag drinken hebben een kleinere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan geheelonthouders. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en het Julius Centrum.

In de studie zijn ruim 35.000 Nederlandse volwassenen met een leeftijd tussen de 20 en 70 jaar gedurende tien jaar gevolgd. Het onderzoek heeft zich vooral gericht op het verband tussen alcoholconsumptie en het risico op diabetes in de context van een gezonde leefstijl.

Personen die met mate alcohol nuttigden (1 à 2 glazen) én voldeden aan minstens drie van de beschermende leefstijlfactoren (voorkomen van overgewicht, voldoende beweging, niet roken en een uitgebalanceerd voedingspatroon), bleken 40 procent minder kans te hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan geheelonthouders.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat matige alcoholconsumptie deel kan uit maken van een gezonde leefstijl om het risico op diabetes type 2 te verkleinen, in aanvulling op meerdere, gezonde leefgewoonten.

De bevindingen worden gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Bron(nen):