Koffie: meer voor- dan nadelen

De 'gezondheidseffecten van 'het zwarte goud'

Getty Images

In Nederland drinken we gemiddeld ruim drie koppen koffie per dag. Geregeld lees je over mogelijke positieve en negatieve effecten van koffie. Kloppen die verhalen?

Laten we maar eens beginnen met de conclusie: koffie is gewoon een lekkere drank. Dat vinden tenminste veel Nederlanders, en daarvan getuigen ook de consumptiecijfers. De recentste cijfers laten zien dat een Nederlander gemiddeld 3,2 kopjes koffie per dag drinkt.

Google eens op het woord ‘koffie’ en je ziet de meest uiteenlopende claims. Zo zou koffie helpen tegen bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Ook zou het goed zijn voor sporters en de bloeddruk verlagen. Ook de negatieve verhalen op internet doen het goed. Koffie is een boosdoener, want het zou kunnen leiden tot onder meer stress, burn-out en depressie. Ook zou je er dikker van worden.

Geen calorieën

Wie de stand van de wetenschap bekijkt, ziet dat het wel meevalt met al die gezondheidsvoordelen van koffie, maar vooral de nadelen blijken erg mee te vallen. Je kunt dus rustig je koffie blijven drinken. Een groot voordeel van koffie, als je het tenminste zonder suiker en melk drinkt, is dat het geen calorieën bevat. Het kan dus bijdragen aan het behouden van een gezond gewicht. En koffie levert vocht, dat belangrijk is voor de vochtbalans van je lichaam. Als volwassene moet je gemiddeld zo’n anderhalve liter per dag drinken, en koffie levert een goede bijdrage aan die hoeveelheid.

Diabetes

Hoe het precies zit met die talloze andere gezondheidsvoordelen die worden genoemd, is lastig te zeggen. Het ligt er maar aan welk geloof je hecht aan welke wetenschappelijke studie. De instantie die in Nederland de wetenschappelijke studies weegt, het Voedingscentrum, noemt bij de gezondheidsvoordelen alleen het lagere risico dat koffiedrinkers hebben op diabetes type 2. Of, en zo ja hoe koffie beschermt tegen bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten is niet bekend.

Cafeïne

Als het over de nadelen van koffie gaat, gaat het meestal over cafeïne, de stof waar koffie zo rijk aan is (net als overigens thee en cola cafeïne bevatten). Cafeïne wordt enorm snel opgenomen in je bloed: de helft van de cafeïne zit zo’n vier minuten na het drinken van een kopje koffie al in je bloed. Cafeïne staat bekend om de opwekkende werking: de stof werkt stimulerend op je hersenen, nieren, maag en darmen. Het verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne het geheugen een beetje. Zoals je ziet heeft cafeïne dus zeker voordelen, maar sommige mensen krijgen ook klachten, denk daarbij aan:

Mensen die deze gevoeligheid voor cafeïne hebben – en dat geldt zeker niet voor iedereen – kunnen zich het best beperken tot 5 koppen koffie per dag of minder.

Zwanger en borstvoeding

Als je zwanger bent, is het ook beter om wat minder koffie te drinken. Cafeïne kan namelijk schadelijk zijn voor je kindje. Hoe meer cafeïne je binnenkrijgt, hoe groter de kans op bijvoorbeeld een baby met een laag geboortegewicht. 4 kopjes koffie per dag is het maximum als je zwanger bent. Let ook op bij borstvoeding, want cafeïne komt in de moedermelk terecht waardoor je baby onrustig kan worden.

Auteur