dinsdag, 18 mei 2021

Boekrecensie: de Culinaire Tour

Chef-kok Ben van Beurten vertelde in Tour du Jour vol passie over de juiste voeding binnen het wielerpeleton. Want op een boterham met hagelslag haal je de eindstreep niet. Van Beurten verzamelde prestatieverbeterende, culinaire gerechten, vulde die aan met tips en wetenswaardigheden en bundelde ze in de Culinaire Tour; hét kookboek voor de wielrenner.
Auteur:
Ben van Beurten
Jaar van uitgave:
2013
Prijs:
€ 19,95
ISBN:
9789490085414
Aantal pagina's:
0

Chef-kok Ben van Beurten is een bekende naam in de culinaire wereld. De meesterkok werkte in gerenommeerde restaurants, kookte met Jamie Oliver, verscheen in diverse kookprogramma's én werkte twee jaar lang voor de grote Rabobank wielerformatie.

Tour du Jour

In het tv-programma Tour du Jour verhaalde hij in die functie over voeding en wielrennen. Wat eten en drinken renners om een marathonkoers als de Tour de France vol te kunnen houden? En wanneer, hoe vaak, waar en waarom? Daarnaast liet hij zien dat ook prestatiebevorderende gerechten er smakelijk uit kunnen zien.

Voor toerfietsers, amateurs en profwielrenners is er nu het boek Culinaire Tour. Een kookboek voor wielrenners met de beste recepten en tips voor optimale prestaties en herstel van je lichaam.

Soep en anekdotes

In het honderdzestig pagina’s dikke boek doet chef-kok Ben uitvoerig uit de doeken wat de prestaties van een (prof)wielrenner vragen van een lichaam. En wat dat lichaam daar dan voor terug wil. Soep voor de vochtbalans op warme dagen, iets hartigs voor het aan een steile beklimming begint, de wielerchef heeft voor elke situatie de juiste hap. Beknopte informatie. Snelle anekdotes. Heerlijke recepten. Overzichtelijk gerangschikt naar de opbouw van een dag in de koers.

De juiste brandstof

Er wordt in de Culinaire Tour gezocht naar een balans tussen de eiwitshakes, de mueslirepen, en het tanken van de juiste voedingsstoffen door vers en vooral lekker te eten voor, tijdens en na de koers. En die juiste brandstof bestaat dan natuurlijk uit energie die is opgebouwd uit koolhydraten, eiwitten en vetten.

Pasta versus aardappelen

Aan uitleg ontbreekt het niet in de Culinaire Tour. Weet jij bijvoorbeeld waarom je nu precies beter pasta dan aardappelen kan eten voor de koolhydraten? En hoeveel gram koolhydraten een profrenner eigenlijk verbruikt voor een normale rit? (een hoeveelheid gelijk aan 3 kilo gekookte pasta of 35 bruine boterhammen met jam). Ben weet het wel; en hij schreef het op in dit boek.

Watertanden

Van Beurten schuwt in de Culinaire Tour ingrediënten als quinoa niet, maar vertrouwt ook op oude bekenden als rijstpap, blauwe bessen en doodgewoon brood. En hoewel alle recepten gelardeerd zijn met feiten en leuke weetjes blijft dit boek vooral een (wieler)kookboek met foto's die je doen watertanden. Denk aan snelle maaltijden als een pita sandwich met ham en mozzarella of wraps met gedroogde ham en pesto, maar ook aan homemade energierepen met abrikozen, noodlesoep met gember of ovengeroosterde aardappeltjes.

Duwtje in de rug

Hoewel het eten van een dessert meestal geen meerwaarde heeft voor een renner, kan het soms net het duwtje in de rug zijn voor de volgende dag wanneer er bijvoorbeeld een zware dag op het programma staat. En dan bij voorkeur desserts met een hoog koolhydraat- en suikergehalte... krokante banaanpakketjes met sesam,  pure chocolade cake met frambozen, gevulde meringues of een overheerlijke worteltjestaart. De lijners onder ons zullen jaloers zijn op deze 'verplichte' nagerechten.

Onze conclusie? De Culinaire Tour is echt niet alleen voor traningsbeesten en fietsfanaten. Ook de toeristische fietser heeft er een (h)eerlijke eetbelevenis aan.

De Culinaire Tour door Ben van Beurten is een uitgave van Graphic Box, ISBN 9789490085414. Je kunt het bestellen voor € 19,95 via culinairetour.nl of bij de online boekhandel.

Trefwoorden: