Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Gestresst? Ga tuinieren!

Wanneer je gestresst bent, kan het verstandig zijn om een schoffel te pakken en eens flink onkruid te wieden. Fysieke inspanning in de natuur verlaagt namelijk de hoeveelheid stresshormoon cortisol.

Al langer bestond het idee dat contact met de natuur stressverlagend werkt. Alterra, het onderzoeksbureau van Wageningen UR, levert daar nu wetenschappelijk bewijs voor in twee onderzoeken.

In het eerste onderzoek stelden de onderzoekers dertig leden van een volkstuinvereniging bloot aan stress. Vervolgens mochten zij in een boek lezen of op hun tuin werken. De mensen die in de tuin hadden gewerkt, hadden lagere concentraties cortisol in hun lichaam dan de lezers.

Tijdens het tweede onderzoek mochten twee groepen senioren het gezelschapsspel Pim Pam Pet spelen. De eerste groep deed dat in de aanwezigheid van bloemen en planten. De tweede groep speelde het spel in een ruimte zonder sierteeltproducten. Bij het spelen kwamen er stresshormonen vrij. Maar deze werden in de eerste groep verlaagd door de aanwezigheid van bloemen en planten.