vrijdag, 30 oktober 2020

'Slechte' antidepressiva toch vaak op de markt

In veel studies naar de werking van antidepressiva blijken negatieve ontdekkingen te zijn weggemoffeld. Daardoor zijn er middelen op de markt, waarvan artsen niet weten dat ze niet goed werken.

Dat meldt het vakblad The New England Journal of Medicine naar aanleiding van een onderzoek. Een derde van de studies naar antidepressiva blijkt nooit te worden gepubliceerd in medische bladen; bij veel middelen komt dat omdat ze niet goed zouden werken of nare bijwerkingen hebben. Hierdoor zijn artsen niet goed op de hoogte.

In het onderzoek zijn 74 studies bekeken. Daarvan waren 36 stuks negatief of twijfelachtig over een antidepressivum. Slechts drie daarvan zijn toch openbaar gemaakt; elf waren zo geschreven dat het net leek of het middel prima zou werken. 

Het is nog niet duidelijk wie ervoor zorgt dat dergelijke informatie niet naar buiten wordt gebracht. Dat kan volgens de onderzoekers liggen bij de medische bladen, die wellicht vooral positieve dingen willen melden. Ook kan de farmaceutische industrie een rol spelen.

Bron(nen):