zaterdag, 31 oktober 2020

Vrouw doet zeven uur meer huishoudwerk door man

Trouwen of samenwonen levert de vrouw gemiddeld zeven uur meer huishoudwerk in de week op. Terwijl een man dan één uur in de week minder aan het huishouden doet.

Het aantal uren dat vrouwen in het huishoudwerk stoppen is wel gedaald sinds 1976, van 26 uur tot slechts zeventien. Mannen doen nu wel meer werk in het huishouden dan vroeger. In plaats van zes uur in de week helpen mannen nu ongeveer dertien uur. Toch is het gat dus nog niet gedicht.

Over een periode van tien jaar hield een groep huishoudens dagboeken van hun tijdsindeling bij. De Amerikaanse onderzoekers analyseerden deze dagboeken en een aantal enquêtes. Daarbij werd gekeken naar geslacht, leeftijd en samenstelling van het huishouden in vergelijking met de hoeveelheid huishoudwerk werd verricht.

Vrijgezelle vrouwen van twintig tot veertig jaar deden slechts twaalf uur in de week huishoudwerk, terwijl getrouwde vrouwen, van zestig tot tachtig jaar, 21 uur werkten. Getrouwde vrouwen met kinderen deden het meeste werk, namelijk 28 uur per week.

Mannen gaan naar mate ze ouder worden ook meer uren aan het huishouden besteden. Maar vrijgezelle mannen doen nog altijd meer werk dan getrouwde mannen.

Bron(nen):