Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

'Gezondheidsrisico's door te veel zout in eten'

GRONINGEN - Het voedsel in Nederland bevat zo veel zout dat het haast onmogelijk wordt voor mensen om gezond te eten. Dat stelt Gerjan Navis, hoogleraar Experimentele Nefrologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens Navis krijgen mensen zelfs als ze de zoutpot laten staan tijdens het eten en het koken nog zout binnen. "Zo'n 80 procent van het zout dat we binnenkrijgen zit verstopt in voedsel. Iemand met een gezonde eetlust krijgt daardoor per dag vijf tot zes gram te veel binnen", aldus Navis.

Volgens de hoogleraar merk je er op korte termijn weinig van, maar kan het op latere leeftijd grote gevolgen hebben. Zo kan er bijvoorbeeld hart- en nierschade ontstaan.

Om zelf iets te doen aan hun zoutinname, kunnen mensen kant-en-klaar maaltijden beter laten staan en vooral koken met verse ingrediënten.

De hoogleraar is van mening dat gezond eten met minder zout makkelijker moet worden gemaakt. "De belangstelling voor gezondheid is enorm. Maar alleen door het mensen makkelijker te maken om ook daadwerkelijk voor gezond te kiezen, houden ze een gezonde leefstijl vol."