Oogontsteking

Last van rode ogen

Getty Images

Jeukende, rode ogen. Iedereen heeft er weleens last van. Bijvoorbeeld als je lang achter de computer hebt gezeten of televisie hebt gekeken. In deze gevallen gaat het ook snel over. Maar heb je last van een rood oog of rode ogen met wat slijm en pus? Dan kunnen ze ontstoken zijn.

Een rood en pijnlijk oog komt meestal door een ontstoken oog. Het vliesje dat het oogwit en binnenkant van de oogleden bekleedt, oftewel het bindvlies, is dan ontstoken. In de meeste gevallen wordt een oogontsteking veroorzaakt door een virus of ontsteking.

Ook overgevoeligheid of een allergie, zoals bijvoorbeeld hooikoorts of een make-upallergie, kunnen de oorzaak zijn van een oogontsteking.

Ontstoken ogen zijn zeer besmettelijk. Probeer zoveel mogelijk van je ogen af te blijven en was je handen regelmatig.

Contactlenzen

Soms kunnen er ook problemen ontstaan door contactlenzen. Bijvoorbeeld als contactlenzen te lang worden ingehouden of als er onhygiënisch omgegaan wordt met contactlenzen. Heb je een oogontsteking? Doe dan direct je contactlenzen uit en doe ze pas weer in als de ogen helemaal genezen zijn.

Ook door in de zon te kijken zonder zonnebril kan een oogontsteking ontstaan. Het is dan ook altijd verstandig om je ogen te beschermen als je lang in de (felle) zon bent.

Symptomen

Wanneer de ogen ontstoken zijn, heb je meestal last van tranende en jeukende ogen. De binnenkant van je oogleden en ook het oogwit wordt rood van kleur. Verder kan er slijm of pus aan de binnenkant van de oogleden zitten. Daardoor kunnen de oogleden aan elkaar gaan vastplakken. Vooral 's morgens bij het wakker worden, kunnen de ogen dan moeilijk geopend worden. Daarnaast kan er een branderig gevoel in één of beide ogen optreden. Ook kun je het gevoel hebben alsof er een vuiltje in het oog zit.
 
Als je last hebt van ontstoken ogen en je oogleden zitten aan elkaar vastgeplakt kun je ze het beste schoonmaken met een watje met gekookt kraanwater. Laat dit natuurlijk eerst afkoelen, want anders verbrand je je. Strijk altijd van de buitenste naar de binnenste ooghoek. Gebruik geen make-up als je ogen ontstoken zijn.

Een oogontsteking is pijnlijk, maar kan verder geen kwaad. Zelden is het gevaarlijk. Meestal gaat de aandoening met een week vanzelf over. Je hoeft er dan ook niet mee naar de huisarts. Zie je opeens slecht en helpt knipperen met je ogen niet? Neem dan wel direct contact op met je huisarts. Doe dit ook als je oog veel pijn doet.

Neem ook contact op met je huisarts:

  • Als er iets in je oog zit wat je er niet uit krijgt.
  • Als het hele oogwit rood is.
  • Als het na drie dagen nog niet minder is geworden.
  • Als je denkt dat overgevoeligheid of allergie een rol speelt.

Als klachten niet vanzelf verdwijnen, kan een huisarts medicinale oogdruppels voorschrijven.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Huidziekten.nl