Waarvan krijg je buikpijn?

Problemen in het maag-darmstelsel

Getty Images

Iedereen heeft wel eens last gehad van buikpijn. Vaak zorgen organen die te maken hebben met je spijsvertering voor problemen. Bijvoorbeeld je darmen of je maag. Meestal gaat het vanzelf over, maar soms is er meer onderzoek nodig om te achterhalen wat de oorzaak is van buikpijn.

Als je producten eet die veel gasvorming veroorzaken, zoals bonen, uien, kool en pittige gerechten, dan kun je last krijgen van winderigheid, krampen en gerommel in je buik. Ook van stress slaan je darmen op hol. Stresshormonen beïnvloeden de aanmaak van maagzuur en de darmperistaltiek, waardoor je darmen te snel werken. Passeert je ontlasting te vlug de dikke darm, dan krijg je diarree.[ITEMADVERTORIAL]

Door verkeerde voeding, te weinig beweging, medicijnen en stress gaat de darminhoud soms juist te langzaam door je darm, waardoor de ontlasting hard wordt. Zo’n verstopping uit zich in buikpijn en een opgeblazen gevoel. Veel vezels eten, water drinken en bewegen helpt obstipatie voorkomen.

Voedselovergevoeligheid

Wanneer je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, krijg je last van bijvoorbeeld huid-, adem- of buikklachten als je ze toch eet. Je afweersysteem ziet bepaalde eiwitten in het betreffende voedsel aan voor indringers en maakt daarom antistoffen aan. Die antistoffen zorgen weer voor de aanmaak van andere stofjes, zoals histamine, die de allergische symptomen veroorzaken.

Krijg je een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree na het gebruik van melkproducten, dan heb je misschien lactose-interolerantie. Lactose is een suiker die voorkomt in melk. Niet iedereen kan het goed verteren, met buikpijn als gevolg.

Blindedarmontsteking

Rechtsonder in je buik bevindt zich de blindedarm, een klein, vingervormig weefselzakje. Raakt dit aanhangsel ontstoken, dan krijg je vaak een plotselinge, hevige pijn rond de navel die zich later naar rechtsonder verspreidt. De buik aanraken of weer loslaten is pijnlijk en ook lachen en hoesten doet zeer. Bij een blindedarmontsteking kun je ook last hebben van koorts en misselijkheid. Een ontstoken blindedarm moet operatief verwijderd worden.

Buikgriep

Een maag-darminfectie noemen we in de volksmond ook wel buikgriep. Een bacterie, virus of parasiet tast de darmwand aan, waardoor je diarree en buikkrampen krijgt. Ontstaat de infectie door het eten van bedorven voedsel, dan spreken we van een voedselvergiftiging. Vaak ben je ook misselijk en moet je overgeven. Drink genoeg kleine beetjes zodat je niet uitdroogt. Als je weer trek krijgt, mag je gewoon eten. De klachten verdwijnen vanzelf weer.

Chronische darmontsteking

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa geven allebei buikpijn die vaak gepaard gaat met diarree en bloed en slijm bij de ontlasting. Bij beide aandoeningen heb je ontstekingen in het spijsverteringskanaal. Het worden dan ook wel Inflammatory Bowel Diseases (IBD) genoemd. Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele maag-darmkanaal voor: van mond tot anus. Bij colitis ulcerosa raakt alleen de slijmvlieslaag van de dikke darm of de endeldarm ontstoken.

Het verloop verschilt erg per patiënt, sommige mensen hebben af en toe klachten, anderen krijgen hevige aanvallen. Als je kampt met een chronische darmontsteking, loop je een iets groter risico op het ontwikkelen van darmkanker. Ook darmkanker zorgt voor buikpijn.

Maagzweer

Een maagzweer is een soort wond in de beschermlaag van de maag of de twaalfvingerige darm, waardoor je hevige pijn voelt boven in je buik. Meestal is een bacterie, de Helicobacter pylori, de oorzaak van een maagzweer, maar je kunt er ook een krijgen als je bepaalde pijnstillers gebruikt, zoals NSAID's en aspirine. Vroeger werd wel gedacht dat je van stress een maagzweer krijgt, maar dat is niet het geval. Een maagzweer wordt behandeld met maagzuurremmers en eventueel antibiotica als de Helicobacter pylori in je maag aanwezig is.

Prikkelbare darm syndroom

Heb je buikklachten, maar wordt er niets afwijkends ontdekt, dan kan de huisarts de diagnose prikkelbare darm syndroom (PDS) stellen. PDS komt veel voor, ongeveer twee keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen. Medisch gezien is het niet ernstig, maar erg lastig is het wel. Bij PDS heb je diarree of juist verstopping of het wisselt elkaar af. Stress verergert de klachten.

Galstenen

De lever produceert gal, een vloeistof die je nodig hebt om vetten te verbranden. Via de galbuis en de galgang komt het in de dunne darm terecht. Het bestaat uit water, cholesterol, vetten, galzouten en bilirubine. Wordt de gal te dik of raakt het mengsel uit evenwicht, bijvoorbeeld omdat je cholesterol te hoog is, dan ontstaan er harde kristallen: galstenen. Grotere exemplaren kunnen klem komen te zitten in de gang tussen de galblaas en de dunne darm. Galstenen geven een hevige pijn in de bovenbuik, waarbij je niet stil kan blijven zitten.

Andere organen

Niet alleen je spijsverteringsstelsel kan voor buikpijn zorgen, maar ook de lever, de blaas, de nieren en bij vrouwen de baarmoeder en de eileiders. In verschillende organen kunnen zich ontstekingen voordoen, zoals een leverontsteking of eileiderontsteking. Daarnaast kan je buikpijn een teken zijn van nierstenen, endometriose of een (buitenbaarmoederlijke) zwangerschap.

Naar de huisarts

Buikpijn gaat meestal vanzelf weer over, maar als dat niet gebeurt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Doe dat ook als de buikpijn steeds erger wordt, als de pijn verergert als je beweegt of als je niet kunt stilzitten door de pijn. Gaat de buikpijn gepaard met koorts, afvallen, bloed en slijm in de ontlasting, bloed in de urine of zwarte ontlasting, ga dan ook naar de dokter.

Bron 
  • Artsennet
  • AMC
  • WebMD
  • Maag Lever Darm Stichting