Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Handen wassen helpt griep voorkomen

Het griepvirus en ziekten als SARS zijn makkelijker tegen te gaan met simpele maatregelen dan met vaccinaties en medicijnen.

Vaak handen wassen en een mondkapje dragen zijn effectiever dan het gebruiken van medicatie.

Dat zeggen Britse onderzoekers in reactie op de angst voor een grieppandemie in Engeland. Het land heeft de voorraad griepprikken en andere medicijnen verdubbelt, maar dit lijkt dus niet nodig.

Uit 51 studies blijkt dat het dragen van mondkapjes de beste manier is om een griepuitbraak te voorkomen, in combinatie met een goede handhygiëne. Regelmatig je handen wassen met water en zeep leidt al tot een kleinere kans op verspreiding van griepvirussen en andere virussen. Dat geldt voor onschuldige griepvirussen, maar ook voor bijvoorbeeld het dodelijke vogelgriepvirus.

Vaccinatieprogramma's en antivirale medicijnen zijn erg duur. Met deze ontdekking kunnen de kosten in de toekomst mogelijk omlaag.

Bron(nen):