vrijdag, 22 januari 2021

Milde griepepidemie in Nederland

UTRECHT - Eind vorig jaar hadden zich gemiddeld 61 op de 100.000 inwoners zich bij de huisarts gemeld met griepachtige verschijnselen. Dan is er volgens het onderzoeksinstituut Nivel sprake van een lichte griepepidemie.

Vooral jonge kinderen, tussen de 0 en 4 jaar, hadden last van griep. Het aantal zieke mensen ligt vermoedelijk hoger. Vaak hebben meer mensen het griepvirus te pakken, maar gaan ze niet naar de dokter en komen dus niet in de statistieken terecht. Meestal zijn mensen na drie tot vijf dagen weer beter.

De epidemie is eerder dan vorig jaar; toen hadden pas rond maart veel mensen last van griep. Gemiddeld duurt een uitbraak zo’n acht weken.

Symptomen
Symptomen van griep zijn onder meer koorts, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn. Voorkomen is lastig. Meer dan bijvoorbeeld handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en tegen je elleboog hoesten is er niet aan te doen.

Het Nivel spreekt van een epidemie wanneer de huisartsen van de Continue Morbiditeitsregistratie (CMR) Peilstations 2 weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en onderzoek het virus aantoont in neus- en keelmonsters.

Trefwoorden:
Bron(nen):