Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Video: oorontsteking

Het oor bestaat uit drie afzonderlijke delen. Oorontstekingen treden op in het middenoor.

Het oor bestaat uit drie afzonderlijke delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. De geluidsgolven komen eerst via het uitwendige oor het oorkanaal binnen en veroorzaken dan trilling van het trommelvlies.

Het trommelvlies is verbonden met drie kleine botjes in het middenoor. De trilling wordt doorgegeven naar het slakkenhuis in het binnenoor. Daar wordt de trilling bewerkt en naar de hersenen doorgestuurd.

Oorontstekingen treden op in het middenoor. Normaliter loopt vloeistof uit het middenoor via de buis van Eustachius in de keelholte. Bij een oorontsteking produceert het middenoor een vloeistof die niet goed door de buis van Eustachius kan weglopen.

Door opeenhoping van die vloeistof kan pijn en tijdelijke doofheid ontstaan, en de vloeistof kan middenoorontsteking veroorzaken. Middenoorontsteking komt veel voor bij kinderen. Dat komt door de lengte en de positie van de buis. Deze aandoening moet door een arts worden behandeld.