donderdag, 22 april 2021

Boekrecensie: De hippe vegetariër

Recepten, vleesvervangers en hotspots

Het eerste boek van blogger Isabel Boerdam lijkt misschien een doorsnee vegetarisch kookboek, maar dat is het zeker niet. Het is vooral een verrassende inspiratiebron waar ook ideeën voor gerechten in staan.
Auteur:
Isabel Boerdam
Jaar van uitgave:
2016
Prijs:
€ 22,50
ISBN:
9789492037350
Aantal pagina's:
176

Isabel eet sinds haar 9e zoals ze zelf schrijft 'Geen dode dieren' meer. Jarenlang redde ze zich met quiches, groente en kaas, maar toen zeker die kaas toch iets te enthousiast aan haar heupen bleef plakken, besloot ze om creatiever en gezonder vegetarisch te gaan koken. Zo werd ze een ervaringsdeskundige op het gebied van gezond eten zonder vlees en vis. Vanaf 2013 deelt ze haar tips en ontdekkingen op haar blog. De kroon op haar werk is haar eerste boek, De Hippe Vegetariër.

Zeven dagmenu's

Veel foodbloggers hebben inmiddels een kookboek uitgebracht. De Hippe Vegetariër is niet het zoveelste kookboek met kant-en-klare recepten. Isabel heeft zeven dagmenu's bedacht voor diverse typen dagen, zoals de gewone doordeweekse dag, een drukke dag en een verwenzaterdag. Elke voorbeelddag bestaat uit ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Ze geeft een basisrecept met daarbij talloze variaties: je kunt bij recepten bijvoorbeeld kiezen met welke groente, noten, pasta, toppings of kruiden jij het recept wilt maken.

De recepten zijn niet heel verrassend, denk aan wraps, granola, maaltijdsalade, bananenbrood en maaltijdsoep, maar zullen ongetwijfeld wel veel mensen aanspreken. En door alle variatietips word je uitgedaagd om te experimenteren en je eigen favoriete combinaties te ontdekken. De recepten zijn voorzien van frisse foto's, duidelijke instructies en handige ingrediëntenlijstjes.

Advies voor beginners

Isabel geeft naast de menu's nuttige adviezen aan (beginnende) vegetariërs. Zo heeft ze een hoofdstuk ingeruimd voor informatie over vleesvervangers, met uitleg over tofu, seitan en tempeh. Bovendien testte ze zo ongeveer alle kant-en-klare vleesvervangers die je in de supermarkt kunt vinden en geeft ze van al deze burgers en balletjes een korte omschrijving.

Hotspots

Een leuke toevoeging is het hoofdstuk met hotspots. Isabel toerde door heel Nederland en stelde ontbijt, lunch-, borrel- en dinertips samen voor Amsterdam, Arnhem, Assen, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Haarlem, Lelystad, Almere, Maastricht, Middelburg, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Het zijn meestal geen 100 procent vegetarische plekken, maar tentjes waar vegetarische gerechten wel een prominente plaats op de menukaart hebben gekregen.

Isabel Boerdam begon in september 2013 met haar food- en lifestyleblog De Hippe Vegetariër. Omdat ‘hip’ en ‘vegetarisch’ toen nog tegenstellingen leken en ze wilde laten zien hoe vegetarisch eten, gezond leven en lekker in je vel zitten allemaal bij elkaar horen. De Hippe Vegetariër is haar eerste boek.