woensdag, 30 september 2020

Boekrecensie: Groente uit zee

Koken met zeewier en algen

Zeewier wordt ook wel goud uit de zee genoemd. Het is lekker, voedzaam én milieuvriendelijk. In 'Groente uit zee' lees je alles over de groei, de soorten en de voedingswaarde. En natuurlijk kun je ook zelf aan de slag, want het boek bevat vijftig bijzondere recepten.
Auteur:
Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij, Marcel Schuttelaar en anderen
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 24,99
ISBN:
9789021560076
Aantal pagina's:
192

Groente uit zee is meer dan een kookboek. Het opent met een uitgebreide uitleg over wat zeewier eigenlijk is, hoeveel soorten er zijn en wat de samenstelling is. Hoewel alles zeer duidelijk omschreven staat, is het ook wat ‘droog’. Ik kan niet zeggen dat het lekker wegleest. Pas wanneer het over de smaaksensatie van de verschillende soorten zeewier gaat begint het me te boeien, maar dat kan persoonlijk zijn. De vele wetenschappelijke feiten zorgen wel voor een goede onderbouwing van de boodschap van de schrijvers: zeewier verdient een plaats op ons menu. Ook andere zeegroenten als lamsoor, zeekool en zeebiet staan in het boek beschreven.

Duurzame eiwitbron

Er wordt niet alleen geschreven over de nutriënten in zeewier en de manier waarop deze groente verbouwd wordt. Er staan ook interviews in Groente uit zee. Zo komt zeewierdeskundige Willem Brandenburg in beeld. Hij onderzoekt zeewierteelt aan de universiteit van Wageningen en vertelt hoe duurzaam geteeld zeewier prima als alternatieve eiwitbron kan fungeren. Volgens Brandenburg wordt zeewier over 40 jaar niet alleen de belangrijkste en meest duurzame eiwitbron in het menselijk voedsel, maar is het tegelijkertijd een belangrijke bron voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, chemicaliën en energie. Andere mensen die aan het woord komen zijn onder andere de oprichters van zeewierboerderij Zeewaar en een van de oprichters van de Sea First Foundation.

Zeeslachips en zilte pannenkoekjes

De recepten in Groente uit zee zijn onderverdeeld in condimenten en dressings, soep, salades, hoofdgerechten en zoet en hartig. Zeer smakelijke foto’s maken dat je smeersels als zeewierpesto of de spread met dulse onmiddellijk wil maken.  Maar ook de zeeslachips doen het goed bij de borrel. De Dutch weed burger mag natuurlijk niet ontbreken; opgemaakt met allerlei groenten en krokant in shoyu gebakken shiitakes. Ook lekker:  courgettespaghetti met zeepesto, wakamesalade met sesamzaadjes en de pannenkoekjes met zeewier en pompoen. Als afsluiter zijn er chocolate chip cookies met zeewier of de prachtig opgemaakte zeewiertaart. Alle recepten zijn duidelijk beschreven, maar soms wel wat bewerkelijk voor een doordeweekse dag.

Proeven en combineren

Het boek Groente uit zee laat niet alleen zien dat zeewier een mooie aanvulling is op je dagelijkse eetpatroon, maar legt ook uit hoe je de zeegroente kunt inpassen in je dieet. De informatie over zeewier en algen is duidelijk en de recepten smakelijk. Leren proeven en combineren, daar draait het om. Zo leer je comfortabel met de groente uit de zee om te gaan, zodat zeewier wellicht een vaste plek in je keukenkastje krijgt.

Groente uit zee is geschreven door meerdere mensen, waaronder Lisette Kreischer en Marcel Schuttelaar. Kreischer behaalde internationale roem met haar Dutch weed burger. Ze schreef eerder onder andere Veggie in pumps, Lisette in luilekkerland en Ecofabulous koken in alle seizoenen. Schuttelaar is voedingskundig ingenieur en eigenaar van Schuttelaar&Partners. Hij is mede-oprichter van de Max Havelaar Stichting en is verantwoordelijk voor Stichting Noordzeeboerderij, motor achter de teelt van zeewier op de Noordzee.

Trefwoorden: