maandag, 14 juni 2021

Boekrecensie: Het Love & Lemons kookboek

100 zonnige variaties met verse groente

Je kunt er niet meer omheen: groente eten. Je lijf heeft groente nodig en de dagelijks aanbevolen hoeveelheid is inmiddels opgehoogd van 200 naar 250 gram. Gelukkig dringt dit ook door tot de wereld van de foodbloggers en kookboekenschrijvers. 'Het Love & Lemons kookboek' is hier een goed voorbeeld van. Dit prachtige boek barst van de groente-inspiratie.
Auteur:
Jeanine Donofrio en Jack Mathews
Jaar van uitgave:
2016
Prijs:
€ 30,00
ISBN:
9789000349999
Aantal pagina's:
320

Jeanine Donofrio, de bedenker van het blog Love & Lemons, wil graag dat je andersom gaat koken. Spontaan. Zonder vast gesteld plan. Want wie zegt dat je op donderdag nog zin hebt in wat je op zondag hebt bedacht. Of je hebt voor een recept asperges nodig, maar er zijn nergens mooie exemplaren te vinden. Volgens Donofrio kun je veel beter op een vindingrijke manier met ingrediënten omgaan, met nog wat ruimte voor last minute verlangens en creativiteit. Vrijheid in de keuken dus.

Spontaan koken

Klinkt mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk. Het Love & Lemons kookboek is niet ingedeeld op ontbijt, lunch of diner, maar op groenten, zodat je iets van de markt mee naar huis kunt nemen en dan pas hoeft te bedenken wat je ermee gaat maken. Ook super handig als je een abonnement hebt op een groentebox en ineens met een gigantische bloemkool zit. Of wanneer je je graag laat inspireren door de producten van het seizoen.

In Het Love & Lemons kookboek vind je daarom een leidraad voor spontaan koken: hoe ga je te werk als je wilt koken met wat je nog in huis hebt. Ook geeft Donofrio een aantal basistips voor als je veel (restjes) groente hebt: een groenteomelet, groentesoep of een met verschillende groente gevulde tortilla heb je bijvoorbeeld zo op tafel staan. Een lijst met must-haves voor je voorraadkast mag natuurlijk niet ontbreken.

Kleurrijke recepten

De recepten zijn echter het absolute hoogtepunt van dit boek. Elke groente(familie) heeft een eigen hoofdstuk. Van aardappels tot aubergine en van paddenstoelen tot pompoen. Ook voor fruit heeft Donofrio aandacht: appels, citrusfruit, roodfruit en steenfruit vormen eveneens de basis voor een groot aantal recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een appel-venkelsalade of een mihoensalade met mango en rettich?

Voor elk moment van de dag vind je kleine groentetraktaties terug: op deze manier wordt het echt gemakkelijk om elke dag voldoende groente te eten. De gerechten zijn zowel zoet als hartig: verrassend zijn bijvoorbeeld de chocolade-courgettemuffins en de tostada's met spruitjes voor het ontbijt. Aangezien het boek over groenten gaat, zijn de recepten vegetarisch, maar dat betekent absoluut niet dat jij dat ook moet zijn. Het belangrijkste is liefde voor groente. Bij elk recept staat daarnaast aangegeven hoe je er een vegan of glutenvrije variant van kunt maken.

Simpel en smakelijk

Donofrio laat zien dat je heel veel groenten op een simpele manier wat extra smaak kunt geven. Zeezout, peper en een paar kneepjes citroen zijn het enige wat je nodig hebt. Afgewisseld met wat azijn en limoen op zijn tijd. Overigens wil ze je vooral inspireren en zijn de recepten zeker geen gouden standaard. "Ik ben heel visueel ingesteld, soms kom ik alleen al met een foto van een mooi groentegerecht uit mijn kooksleur. Ik hoop dus dat je deze foto's en simpele recepten als inspiratie kunt gebruiken om zelf creatief in de keuken te worden."

Aan inspiratie zeker geen gebrek. De recepten zijn veelal simpel, kleurrijk en zeer smakelijk. De foto's zijn fris en vrolijk en laten je zien hoe mooi groenten zijn. De eerst volgende keer dat ik niet weet wat ik met een courgette, komkommer of pompoen aan moet, pak ik zeker weten dit kookboek er bij.

Jeanine Donofrio is de bedenker van het populaire en prijswinnende foodblog Love & Lemons. Ze laat zich inspireren door het culinaire aanbod van het seizoen en houdt van tintelende frisse smaken. Daarom maakt ze haar gerechten vaak af met een flinke kneep citroensap. De foto's in het boek zijn van haar man Jack Mathews. Ze werken vanuit huis in Austin, Texas.

Kun je wel wat fijne groente-inspiratie gebruiken? Ga dan alvast aan de slag met deze drie recepten uit Het Love & Lemons kookboek: