vrijdag, 22 oktober 2021

Boekrecensie: Hartstikke lekker

Meer dan 100 recepten voor een gezond hart

De zussen Janine en Annemieke Jansen groeiden vanwege de broze gezondheid van hun vader op met heel bewust eten met zo weinig mogelijk vet en zout. Annemieke is bovendien cardioloog en weet dus precies welke voeding wel gezond is voor je hart en je algehele gezondheid en welke je beter kunt laten staan. Janine is dol op koken en zo bundelden ze hun krachten in een kookboek met recepten voor iedereen die anders moet of wil gaan eten: Hartstikke lekker.
Auteur:
Annemieke en Janine Jansen
Jaar van uitgave:
2017
Prijs:
€ 19,95
ISBN:
9789059566194
Aantal pagina's:
192

Het boek begint met een spoedcursus over hoe het ook alweer zit met gezonde en ongezonde vetten en de effecten van zout, vlees, lightproducten, noten, suiker en zoetstoffen op je gezondheid. Janine en Annemieke leggen geduldig uit wat je het beste wel en niet kunt eten. Dit is zeker geen nieuwe informatie, maar zoals ze zelf ook schrijven: boodschappen komen vaak pas aan na een paar keer herhalen. Even je kennis opfrissen kan nooit kwaad.

Lekkere recepten

Daarna volgen de recepten. De titel verraadt al dat de gezusters Jansen niet alleen stilstaan bij de gezonde eigenschappen van producten, maar dat ze het ook belangrijk vinden dat je wel wat lekkers op tafel zet. Ze schotelen je fijne recepten voor, voor soepen, pasta's, salades, zoetigheid, de lunch en borrelhapjes. Bijvoorbeeld:

Originele alternatieven

Met een icoontje is aangegeven welke ingrediënten te zout zijn voor mensen met ernstig falen (en hoe ze dat ingrediënt eventueel kunnen vervangen). De gerechten zijn uiteraard gezond, maar de dames overdrijven het niet: zo geven ze toe dat volkorenpasta misschien gezonder is, maar eten zij toch liever de witte omdat ze die smakelijker vinden. De zoetigheid staat niet bol van de suiker, maar ze vermijden suiker ook niet helemaal. Ze geven originele alternatieven voor erg vette producten, zoals een bechamelsaus op basis van ricotta.

Het klinkt allemaal alsof het hartstikke goed voor je is, maar niet overdreven mager en vol van smaak. Je hoeft bovendien geen uren in de keuken te staan of heel exotische ingrediënten in huis te halen. Hartstikke lekker is een no nonsense kookboek voor iedereen die een beetje op zijn lichaam wil passen.

De zussen Janine en Annemieke Jansen aten hun hele jeugd vetarm en later ook zoutarm vanwege een ziekte van hun vader. Bewust eten is voor hen daardoor een tweede natuur geworden. Annemieke is cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Janine werkt als grafisch ontwerper van onder meer boeken en omslagen. Hartstikke lekker verscheen in 2015 en is nu opnieuw uitgegeven. Je kunt het voor € 19.95 bestellen bij bijvoorbeeld bol.com.