zaterdag, 27 februari 2021

Dagelijks chocolade eten voor je hart

Britse onderzoekers zoeken 150 vrouwen die dagelijks een reep chocolade willen eten. De vrouwen moeten wel aan een aantal eisen voldoen. De overdaad aan chocolade zou hun moeten beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Het is al vaker bewezen dat chocolade een licht beschermend effect heeft tegen hart- en vaatziekten. De onderzoekers willen hiermee een stapje verder gaan en chocolade preventief, medicinaal geven één van de grootste risicogroepen: vrouwen die na de overgang last hebben van diabetes type 2 en een verhoogd cholesterol gehalte.

Vrouwen hebben na de overgang net zo'n groot risico op hart- en vaatziekten als mannen. Als ze daarbij ook diabetes type 2 en een verhoogd cholesterol gehalte hebben wordt de kans aanzienlijk verhoogd. De onderzoekers willen 150 vrouwen een jaar lang dagelijks een speciale chocoladereep laten eten.

De repen zijn bereid zodat ze veel flavonoïden bevatten. Cacao bevat van nature flavonoïden, een stof die hart en vaten beschermt tegen het dichtslibben. Bij het bereiden van chocoladerepen, worden de flavonoïden meestal afgebroken. Maar de repen voor dit onderzoek zijn zo bereid, dat de flavonoïden nog intact blijven. De repen zijn ook nog eens 'versterkt' met extra flavonoïden uit soja. Het zijn dus medicinale chocoladerepen.

Helaas zoeken de onderzoekers alleen Britse vrouwen. Het wordt overigens vooralsnog niet aangeraden om dagelijks een gewone reep chocolade te eten. Deze bevat niet genoeg van de belangrijke flavonoïden. Wel bevatten chocoladerepen veel ongezonde vetten en suikers.

Bron(nen):