dinsdag, 22 oktober 2019

Depressie zorgt voor hartklachten

Een kwart van de mensen die voor hartklachten naar het ziekenhuis gaan, lijden eigenlijk aan een depressie of paniekstoornis. Volgens cardioloog Petra Kuijpers 'ligt het echte aantal misschien zelfs nog hoger'.

Nu de week van de Psychiatrie begint, wil Petra Kuijpers er nogmaals op wijzen dat hart en hoofd sterk met elkaar zijn verbonden. Hartklachten met een onduidelijke oorzaak worden vaak door een depressie of paniekstoornis veroorzaakt. Dit werd onder meer drie maanden geleden aangetoond door een onderzoek in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Daarom wordt er nu sinds kort ook altijd getest voor symptomen van psychische klachten.

Bij een depressie en paniekstoornis heeft niet altijd iedereen langs van angst of sombere gevoelens. Bij sommige mensen kan het zich ook uiten door pijn op de borst of hartkloppingen. Soms leidt dit tot echte hartklachten die fataal kunnen aflopen. Daarom is op tijd de juiste diagnose stellen van levensbelang.

Te veel stress is meestal de reden voor het ontstaan van een depressie of angststoornis. Stress is ook een van de grootste risico's voor hartklachten. Het is zelfs erger dan roken, overgewicht, alcohol en onvoldoende beweging. Stress verminderen en de depressie of paniekstoornis behandelen, is vaak ook de beste remedie tegen hartklachten zonder duidelijke oorzaak.

Bron(nen):