donderdag, 22 oktober 2020

Vrouwen minder baat bij aspirine

Aspirine blijkt bij vrouwen het risico op hart- en vaatziekten niet zo veel te verkleinen als bij mannen het geval is. Dat schrijft klinisch epidemioloog dr. Jacoba Greving van het UMC Utrecht in het tijdschrift Circulation.

Steeds vaker slikken mensen dagelijks aspirine om hun risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Bij mannen helpt het langdurig preventief aspirine slikken wel bij het verminderen van het risico op hartinfarcten. Bij gezonde vrouwen leidt het tot een afname in herseninfarcten, maar deze afname is verwaarloosbaar klein.

Bij vrouwen onder de 65 jaar heeft het helemaal geen nut om aspirine te slikken, omdat herseninfarcten zeldzaam zijn bij deze vrouwen. Terwijl het langdurig preventief aspirine slikken wel veel bijwerkingen geeft. Zoals een verhoogde kans op maag- en hersenbloedingen.

Bij mannen en vrouwen die al een infarct hebben gehad, is het nut van aspirine ter voorkoming van een volgend infarct allang aangetoond. Bij vrouwen zonder hart- en vaatziekten lijken de nadelen groter dan de voordelen om preventief gebruik van aspirine te rechtvaardigen.

Bron(nen):